Protestna nota Srbiji zbog ‘prisvajanja hrvatske kulturne baštine’

Hrvatska neprihvatljivim drži sadržaj Deklaracije pod nazivom ‘Granice srpske književnosti’, navodi Ministarstvo vanjskih u europskih poslova u Zagrebu.

Prisvajanje kulturne baštine drugih država i naroda je neprihvatljivo i suprotno duhu evropskih vrijednosti i saradnje (mvep.hr)

Ministarstvo vanjskih u europskih poslova (MVEP) Hrvatske poslova uputlo je u ponedjeljak Srbiji protestnu notu zbog “posezanja za hrvatskom kulturnom baštinom” povodom Deklaracije “Granice srpske književnosti”.

“Republika Hrvatska neprihvatljivim drži sadržaj Deklaracije pod nazivom ‘Granice srpske književnosti’, koja je usvojena na nedavnoj ‘Četvrtoj interkatedarskoj srbističkoj konferenciji’, a u kojoj se ponovno neargumentirano prisvajaju dijelovi hrvatske nacionalne kulturne baštine”, saopćio je MVEP, prenosi Hina.

Za Hrvatsku je ovo “nastavak djelovanja i prakse institucija Srbije, kojem smo bili svjedoci tijekom nedavnog usvajanja Zakona o kulturnom nasleđu i radi čega smo tada uputili službenu notu Srbiji”, dodaje se u priopćenju.

MVEP ističe kako je “posezanje te prisvajanje kulturne baštine drugih država i naroda krajnje neprihvatljivo te suprotno duhu europskih vrijednosti i suradnje kao jednih od temeljnih odrednica Europske unije, čijem članstvu aspirira i Srbija”.

‘Širenje stvarnih granica srpske države’

Prošle sedmice su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) i Matica hrvatska zajedničkom izjavom reagirale na novu Deklaraciju “Granice srpske književnosti”, ističući da se u njoj naslućuje imperijalistička podloga za “širenje stvarnih granica srpske države u budućnosti”.

Tu su deklaraciju potpisale sve katedre za srpski jezik i književnost u Srbiji, bh. entitetu Republika Srpska i Crnoj Gori, svi pedagoški fakulteti, Matica srpska, Odbor za standardizaciju srpskog jezika, Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Institut za jezik i Institut za književnost.

Govoreći o granicama srpske književnosti, u toj se deklaraciji opet poseže za dubrovačkom književnošću, s time da to sada čine na način uvodeći termin dvostruka pripadnost, poručili su HAZU i Matica hrvatska.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada