Istarski gradić postaje najmanja jazz metropola na svijetu

Festival ‘Jazz is back! – BP’ će ovog ljeta okupiti sve generacije muzičara iz dvadesetak zemalja s četiri kontinenta.

Svi koncerti se održavaju na grožnjanskoj terasi Belvedere (Pixsell)

Pitoreskni istarski gradić Grožnjan će od 11. do 24. jula ugostiti etablirane jazz muzičare na festivalu “Jazz is back! – BP”, posvećenom velikanu hrvatske muzičke scene Bošku Petroviću.

“I ove godine festival će predstaviti mnoštvo sjajnih jazz glazbenika, kako domaćih tako i međunarodnih. S izvedbama koje sežu od tradicionalnog jazza do suvremenih fuzija, na programu će biti ponešto za svaki glazbeni ukus”, najavila je Dubravka Dujmović Kušan, organizatorica i generalna sekretarica Hrvatske glazbene mladeži.

Poručila je posjetiteljima da se pripreme za “virtuozne improvizacije, zadivljujuće solo nastupe i fantastičnu atmosferu koju može pružiti samo jazz uživo u čarobnom okruženju prekrasnog Grožnjana”.

Posebnost festivala “Jazz is Back! – BP”, kako je navela, je što u svom programu objedinjuje sve što se inače tokom ljeta zbiva u Grožnjanu, tačnije u Međunarodnom kulturnom centru Hrvatske glazbene mladeži.

Istovremeno s festivalom održava se i Ljetna jazz škola u kojoj polaznike podučava međunarodna ekipa mentora koju predvode dobitnici Grammyja Boris Kozlov, Luis Bonilla i Alex Sipiagin te vrhunski glazbenici Nelson Riveros, John Riley, Lea Lovrenčić, Joe Kapolovitz, Jaka Kopač i Karlheinz Miklin Jr.

Publika iz svih krajeva svijeta

Festival i škola ovog će ljeta okupiti sve generacije muzičara iz 20-ak zemalja sa četiri kontinenta, a još veća raznolikost očekuje se među publikom koja redovno pohodi ovaj jedinstveni festival i dolazi iz svih krajeva svijeta.

Zbog svojih iznimnih postignuća “Jazz is back! – BP” je 2008. godine osvojio nagradu Evropske jazz federacije za najbolji mali (boutique) festival.

Festival 11. jula otvara JM Jazz World Orchestra, jedan od najcjenjenijih ansambala zvijezda u usponu pod vodstvom slavnog američko-kostarikanskog trombonista, kompozitora i pedagoga Luisa Bonille.

Nedavno je orkestar objavio album Jazz Pops / Pop Swings koji, uz originalne izvedbe Luisa Bonille, uspješno oživljava popularnu muziku prošlog stoljeća te prikazuje snažnu energiju i talent mladih muzičara koji dolaze iz različitih krajeva svijeta.

Hrvatska zvijezda u usponu na albumu je Valdemar Kušan koji nastupa kao vokalni solist i solist na trubi, koji je na magistarskom studiju u klasi Daniela Noesiga na Gustav Mahler Privatuniversität für Musik u Klagenfurtu, radi na svom prvom albumu i svira s mnogim vrhunskim muzičarima na domaćoj i međunarodnoj jazz sceni.

Svi koncerti se održavaju na grožnjanskoj terasi Belvedere.

Izvor: Agencije