Svjetski festival animiranog filma ‘Animafest’ otvoren u Zagrebu

Ovogodišnje, 33. izdanje ‘Animafesta’ ima rekordnih 400 inozemnih gostiju, prikazuje više od 300 filmova, uz bogati popratni program, izložbe, masterclass predavanja, radionice.

Na festival je prijavljeno i 15 filmova koje je napravio AI, a za konkurenciju su odabrana njih dva (Pixsell)

Svjetski festival animiranog filma – Animafest otvoren je u zagrebačkom Kinu SC, uz dodjelu Nagrade za životno djelo južnoafričkom umjetniku Williamu Kentridgeu, jednom od vodećih svjetskih autora animiranog filma.

„Divno je dobiti nagradu za životno djelo, no uvijek i malo tjeskobno, jer što to oni znaju o mom zdravlju što ja ne znam“, našalio se Kentridge primivši nagradu, prenosi Hina.

Prema njegovim riječima, Animafest je bio veliko ime i povezivao ljude još od vremena kada je on počeo raditi animaciju tokom ’80-ih, u vremenu Hladnog rata, pa mu je posebno važno što je nagrađen upravo na ovom festivalu.

U čast Kentridgeu na otvorenju je prikazan njegov film City Deep, uz muzičku pratnju uživo Alena i Nenada Sinkauza te Maje Rivić. Narednih dana, u Galeriji Kranjčar, bit će otvorena i izložba „Circulus Vitiosus“, prirediti retrospektiva njegovih filmova i masterclass.

Ovogodišnje, 33. izdanje Animafesta ima rekordnih 400 inozemnih gostiju, prikazuje više od 300 filmova, uz bogati popratni program, izložbe, masterclass predavanja, radionice. Popratne izložbe dostupne su od jutarnjih sati.

I filmovi koje je napravila umjetna inteligencija

„Od prošle godine, kada smo slavili 50 godina i zatvorili jednu knjigu, do ove, kada smo otvorili novu, dogodila se umjetna inteligencija, a tko zna što nas čeka iduće godine“, rekao je Daniel Šuljić, umjetnički direktor Animafesta.

Na festival se prijavilo 15 takvih filmova, za konkurenciju su odabrana njih dva te još nekoliko u druge programe jer, ocijenio je Šuljić, presudio je njihov kvalitet.

Direktor Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), Chris Marcich rekao je da Animafest pripada festivalima A kategorije „što je veliko postignuće i čast, a da se nije dogodilo slučajno, potvrđuje iz godine u godinu“.

„Unatoč pandemiji i ostalim nedaćama u prošle četiri godine financirali smo više od 50 hrvatskih kratkih animiranih filmova, a plodovi se beru i ove godine“, rekao je Marcich.

Izvor: Agencije