‘Moja Bosna’: Izložba ratnih fotografija Miloša Cvetkovića u Beogradu

Knjiga i izložba ‘Moja Bosna’ je priča o ratu u Bosni i Hercegovini, odnosno onim njegovim dijelovima koje je Miloš Cvetković svojim ‘fotografskim hodočašćima’ uspio da obuhvati.

Sarajevo, iseljavanje sa Grbavice i Ilidže 1996. (Miloš Cvetković / Ustupljeno Al Jazeeri)

Izložba ratnih fotografija “Moja Bosna”, užičkog fotoreportera Miloša Cvetkovića – Cveleta, bit će otvorena 4. jula u Beogradu, kada će biti promovisana i istoimena fotomonografija.

Domaćin izložbe i fotomografije, u izdanju njemačke organizacije Forum ZFD, predstavništva u Beogradu, je galerija “Endžio HUB”, navodi se u saopštenju.

Knjiga i izložba “Moja Bosna” je priča o ratu u Bosni i Hercegovini, odnosno onim njegovim dijelovima koje je Cvetković svojim “fotografskim hodočašćima” uspio da obuhvati, prenosi Beta.

(Miloš Cvetković / Ustupljeno Al Jazeeri)

Dodaje se u saopštenju da njegove fotografije pokrivaju period od 1992. do 1995, i to prije svega istočnu, zapadnu i centralnu Bosnu.

U knjizi se nalazi i nekoliko fotografija iz Crne Gore i Hrvatske, gdje je dio ljudi iz Bosne i Hercegovine završio kao izbjeglice, kao i Srbije, gdje su završili kao zarobljenici.

U saopštenju piše da “to nije sveobuhvatna priča o ratu u Bosni, već pogled jednog ratnog fotografa koji je imao pristup samo jednoj strani u ratu”.

Sarajevo, mart 1992. (Miloš Cvetković / Ustupljeno Al Jazeeri)

Darko Cvijetić: Pogled je ledio slike da bi pamtio

To je, kako je navedeno, “samo mali deo priče o ratu u kojem je za manje od četiri godine ubijeno oko 100.000 ljudi, u kojem je glavni grad Sarajevo bio u potpunoj opsadi 44 meseca” pri čemu je, kako se dodaje, “ubijeno oko 11.000 njegovih stanovnika”.

“Rat u kojem su pripadnici Vojske Republike Srpske počinili jedini genocid u Evropi od kraja Drugog svetskog rata, kada su u Srebrenici ubili više od 8.000 Bošnjaka”, piše u saoštenju.

Trnopolje, 1992. godine (Miloš Cvetković / Ustupljeno Al Jazeeri)

U uvodnom tekstu, autora Darka Cvijetića je naglašena važnost i značaj ovog fotografskog djela.

“Jer pogled je ledio slike da bi pamtio! Takve su fotografije, takav je pogled zaledio Miloš Cvetković, dajući vidu nezaborav, i to tolike jačine da svaki osvrt na njih jest aktivacija mojeg duboko skrivanog PTSP-a… Nema nekažnjeno viđenih užasa, nema zaborava za jednom pogledani jad i bijedu ljudsku”, napisao je Cvijetić.

Na otvaranju izložbe, uz Cvetkovića govorit će i urednik knjige i izložbe Slaven Rašković.

Izvor: Agencije