Melu Brooksu i Angeli Bassett počasni Oscari

Počasni Oscari dodjeljuju se svake godine pojedincima za njihovo životno djelo, a od 2009. godine izdvojeni su u poseban događaj kako bi se smanjio gust raspored glavne emisije.

Mel Brooks obasjava naša srca svojim humorom, a njegova ostavština ima trajan utjecaj na svaki aspekt zabave, navedeno je u obrazloženju (Reuters)

Glumački veteran Mel Brooks (97) dobit će počasnog Oscara za životno djelo, više od pola stoljeća nakon što je osvojio nagradu za najbolji originalni scenarij za film Producenti, najavila je Akademija filmskih umjetnosti i nauka.

Počasni Oscari dodjeljuju se svake godine pojedincima za njihovo životno djelo, a od 2009. godine izdvojeni su u poseban događaj kako bi se smanjio gust raspored glavne emisije, javlja AFP.

Glumac, producent i tekstopisac Brooks satirično je prikazao Adolfa Hitlera u filmu Producenti, razotkrio rasnu netrpeljivost u vesternu Vruća sedla i ismijavao horor filmove u komediji Mladi Frankenstein.

Jedan je od rijetkih koji su osvojili Oscara, Emmyja, Tonyja i Grammyja, koji se zajednički nazivaju EGOT, u karijeri dugoj osam desetljeća.

Ceremonija u novembru

Brooks će primiti zlatni kipić na ceremoniji u Los Angelesu u novembru, zajedno s drugim zvijezdama uključujući Angelu Bassett.

Angela Bassett (64) prethodno je dva puta bila nominirana za Oscara. Dobila je priznanje za lik Tine Turner u filmu Što ljubav ima s tim, a ranije ove godine postala je prva glumica nominirana za Marvelov film Black Panther: Wakanda Zauvijek.

„Tokom svoje desetljećima duge karijere, Angela Bassett nastavila je pružati nadnaravne izvedbe koje postavljaju nove standarde u glumi“, rekla je Janet Yang, predsjednica Akademije filmske umjetnosti i nauka. „Mel Brooks obasjava naša srca svojim humorom, a njegova ostavština ima trajan utjecaj na svaki aspekt zabave“.

Izvor: Agencije