‘Građanin Miko’, dokumentarni film na Al Jazeeri Balkans

Režiser ovog filma je tri godine pratio Jaroslava Miku i njegova nastojanja da pomogne djeci iz izbjegličkih kampova, gdje je u jeku izbjegličke krize Češka odbila primiti 40 djece siročadi iz grčkih izbjegličkih kampova.

Režiser filma ‘Građanin Miko’ tri godine je pratio Jaroslava Miku, suosnivača Inicijative za pomoć Česima, i njegova nastojanja da pomogne djeci iz izbjegličkih kampova, gdje je u jeku izbjegličke krize Češka odbila primiti 40 djece siročadi iz grčkih izbjegličkih kampova.

Kroz svoju inicijativu te uz pomoć aktivista i prijatelja on nastoji pomoći djeci izbjeglicama i hrabro se bori sa svim birokratskim preprekama i rastućim problemom ksenofobije i šovinizma u svojoj zemlji.

 


O režiseru

Robin Kvapil rođen je u Brnu 6. 8. 1982. Studirao je režiju dokumentarnih filmova na FAMU (Škola za film i TV na Akademiji scenskih umjetnosti) u Pragu.

Diplomirao je pozorišnu režiju na JAMU (Akademija za muzičku i scensku umjetnost Janáček) u Brnu.

Bivši je političar. Godine 2011. režirao je kratki film “No Country for Old Men”, koji je tada osvojio međunarodnu nagradu na takmičenju “Projekt 48-satnog filma”.

Godine 2012. režirao je svoj prvi dugometražni igrani film “The Skull Man”, film o zubima, pljačkama grobova i radosti života. Bila je to njegova prva saradnja s producenticom Martinom Štrunc.

Njegova filmografija uključuje dugometražni igrani filmski narativ “Sve će biti uredu” (2017), kao i dugometražni dokumentarni film o predsjedničkoj kampanji u Češkoj Republici “We Can Do Better” (2018)

O producentici

Martina Štrunc filmska je producentica iz Praga. Studirala je novinarstvo na Univerzitetu Charles i filmsku produkciju na FAMU. Radila je na raznim dokumentarnim filmovima, uključujući “The Skull Man” (2012) Robina Kvapila i “White World According to Daliborek” (2017) Vita Klusaka. Njena prva producentska iskustva odnose se na humanitarne spotove “Ljekara bez granica”, koje je režirao Radim Špaček (2012. i 2013).

Martina sarađuje s mnogim filmskim produkcijskim kućama kao menadžerica produkcije i asistentica režije. U “Silk Filmsu” Martina je producirala dva dugometražna dokumentarna filma (“Citizen Miko” i “The Law of Love”) kao i dokumentarnu TV-seriju o češkoj i slovačkoj rap-muzici. Trenutno radi na nekoliko novih projekata.

Silk Films

“Silk Films” sa sjedištem u Pragu, Češka, nezavisna je filmska produkcijska kuća posvećena progresivnim autorskim projektima i dirljivim pričama.

Pod vodstvom dvije odlučne producentice pune entuzijazma i različitih iskustava, “Silk Films” producira igrane filmove, TV-serije i dokumentarce s fokusom na nove, svježe teme i međunarodnu publiku. Kreativni pristup, udružen s brojnim autorima u usponu, čini njihove projekte delikatnim, ali ipak snažnim i ambicioznim.

Izvor: Al Jazeera