Za nagradu ‘Srce Sarajeva’ nominovano 19 TV-serija

Odluka o nominovanim serijama donesena je na osnovu rezultata elektronskog glasanja filmskih i TV-profesionalaca članova strukovnog žirija.

Sarajevo Film Festival ove godine bit će održan od 11. do 18. augusta (SFF)

Za nagradu Srce Sarajeva za TV-serije 29. Sarajevo Film Festivala strukovni žiri koji čini 450 filmskih profesionalaca iz regije ove je godine nominovao 19 serija u 14 kategorija.

Pravo prijave imale su dramske serije i komedije iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova i Slovenije, premijerno prikazane u periodu od 1. aprila 2022. do 30. aprila 2023. godine.

Odluka o nominovanim serijama donesena je na osnovu rezultata elektronskog glasanja filmskih i TV-profesionalaca članova strukovnog žirija. Isti strukovni žiri će novim elektronskim glasanjem donijeti odluku i o dobitnicima nagrada Srce Sarajeva za TV-serije, a najbolji će biti proglašeni na ceremoniji koja će biti održana tokom 29. Sarajevo Film Festivala.

Marjanović: Produkcija TV-serija brzo dosegla zrelost

„Bila je ovo još jedna godina nove ere kvalitetnih dramskih serija i komedija iz regije. Ovogodišnje nominacije pokazuju da je produkcija TV-serija brzo dosegla zrelost: zadržala se brojnost i kvalitet proizvedenih serija, više zemalja sada redovno proizvodi serije, a činjenica da njihovu kvalitetu već treću godinu zaredom sa velikim zanimanjem ocjenjuje nekoliko stotina filmskih profesionalaca iz regiona, vjerujemo, predstavlja još jedan poticaj za daljnji razvoj ove industrije“, izjavio je Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala.

„Nakon petogodišnjeg perioda iza nas u kojem je konstantno rastao broj proizvedenih serija, u predstojećem periodu bit će zanimljivo pratiti trend u kojem će najveći igrači na tržištu morati naći način kako da sarađuju još bolje i pored domaćih ostvare još bolji plasman na međunarodna tržišta, jer vjerujemo da će fokus biti na smanjenju ukupnog broja produkcija, ali povećanju produkcijske vrijednosti i umjetničke kvalitete, vjerovatno kroz regionalnu koprodukciju“, dodao je Marjanović.

Nagrade u dvije kategorije

Nagrade Srce Sarajeva za TV-serije bit će dodijeljene u dvije kategorije: za dramske serije i komedije.

U kategoriji dramskih serija dodjeljuje se osam nagrada: za najbolju dramsku seriju, najbolju glavnu glumicu, najboljeg glavnog glumca, najbolju žensku epizodnu ulogu, najbolju mušku epizodnu ulogu, za zvijezdu u usponu, za najbolju režiju (za epizodu) i za najbolji scenarij (za epizodu).

Za najbolju dramsku seriju nominovani su – Bunar (Srbija), Inhumanum: Nečloveško ravnanje človeka (Slovenija), Klan (Srbija), Kotlina (Bosna i Hercegovina), Pad (Srbija), Trigrad (Slovenija), Vera (Srbija) te Zlatni dečko (Srbija).

U kategoriji komedija dodjeljuje se šest nagrada: za najbolju komediju, najbolju glavnu glumicu, najboljeg glavnog glumca, za Zvijezdu u usponu, za najbolju režiju (za epizodu) i za najbolji scenarij (za epizodu).

Za najbolju komediju nominovani su – Mama i tata se igraju rata (Srbija), Na rubu pameti (Bosna i Hercegovina), Popadija (Srbija) i Tender (Bosna i Hercegovina).

Sarajevo Film Festival ove godine bit će održan od 11. do 18. augusta.

Izvor: Agencije