Unkovski postavlja Eshilovu ‘Orestiju’ u Narodnom pozorištu Sarajevo

Slobodan Unkovski je jedan od najuspješnijih i nedvojbeno najnagrađivanijih reditelja u regiji.

Mit o Orestiji su obradili u svojim tragedijama Eshil, Sofoklo i Euripid, a njegova problematika nadahnula je mnoge pisce iz kasnijih razdoblja (Ustupljeno Al Jazeeri)

Dramska predstava Orestija, rađena prema tragediji dramatičara Eshila, u režiji Slobodana Unkovskog, jednog od najnagrađivanijih i najuspješnijih reditelja u regiji, premijerno će biti izvedena na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo u subotu, 20. maja.

Mit o Orestiji su obradili u svojim tragedijama Eshil, Sofoklo i Euripid, a njegova problematika nadahnula je mnoge pisce iz kasnijih razdoblja, kao što su Goethe, Von Hofmannsthal, Hauptmann, O’Neill i Sartre).

(Velija Hasanbegović / Ustupljeno Al Jazeeri)

U predstavi igraju: Vedran Đekić, Mediha Musliović, Izudin Bajrović, Ermin Sijamija, Ejla Bavčić Tarakčija, Amina Begović, Maja Izetbegović, Merima Lepić Redžepović, Mona Muratović, Sanela Krsmanović Bistrivoda, Irfan Ribić, Alen Konjicija, Pavle Novaković, Faruk Hajdarević, Sara Seksan, Vedad Čano, Alisa Čajić i Elma Fetić.

Ostatak autorskog tima čine: dramaturginja Jelena Miljović, scenografkinja Adisa Vatreš Selimović, kostimografkinje Vanja Ciraj Džudža i Irma Saje, te kompozitorica Irena Popović Dragović.

Predstava je rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Scene MESS.

(Velija Hasanbegović / Ustupljeno Al Jazeeri)

Slobodan Unkovski je reditelj, redovni profesor Fakulteta scenskih umjetnosti u Skoplju i gost-profesor na postdiplomskim studijima režije na nekoliko univerziteta u SAD-u.

Diplomirao je na beogradskom Fakultetu dramskih umjetnosti, u klasi profesora Vjekoslava Afrića (1971). Tokom dugogodišnje i izuzetno uspješne karijere postavio je stotinjak predstava. Neke od njih, s velikim uspjehom, realizirao je i na prestižnim scenama.

Jedan je od najuspješnijih i nedvojbeno najnagrađivanijih reditelja u regiji. Dobitnik je tri Zlatna lovorova vijenca sarajevskog MESS-a (1973, 1979, 1983), pet Sterijinih nagrada (1975, 1980, 1983, 1985, 1990), Grand Prixa BITEF-a (1992), te najprestižnijih slovenskih i grčkih pozorišnih nagrada.

Izvor: Agencije