Zlatna palma za francuski film ‘Anatomija pada’

Film francuske redateljice Justine Triet osvojio je u Cannesu nagradu za najbolje ostvarenje na 76. Međunarodnom filmskom festivalu.

Justine Triet (44) je postala treća nagrađena redateljica u historiji festivala u Cannesu (EPA)

Film francuske redateljice Justine Triet osvojio je u Cannesu Zlatnu palmu za najbolje ostvarenje na 76. Međunarodnom filmskom festivalu.

Film Anatomie d'une chute (Anatomija pada) osvojio je glavnu nagradu, dok je u utrci ove godine bio 21 film.

Justine Triet (44) je postala treća nagrađena redateljica u historiji festivala u Cannesu.

Prije nje su to bile Jane Campion za film The Piano (1993) i Julia Ducournau 2021. godine za ostvarenje Titane.

Nagradu žirija je osvojio Jonathan Gasler za film The Zone of Interest o svakodnevnom životu nacističkog komandanta Auschwitza.

Žiri je na taj način uputio poruku o zastrašujućoj banalnosti zla, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Dodjelom nagrada u Canessu je završen festival kasno u subotu, tokom kojeg su crvenim tepihom prešle brojne zvijezde, među kojima Harrison Ford, Johnny Depp…

Festival okupio brojne zvijezde

Predsjednik žirija je bio švedski reditelj Ruben Ostlund, prošlogodišnji dobitnik Zlatne palme za film Triangle of Sadness (Trougao tuge).

Zaštitno lice festivala je ove godine bila francuska glumica Catherine Deneuve, s njenim ogromnim portretom na ulazu palate.

Crno-bijela fotografija je iz 1968. godine iz ostvarenja La chamade reditelja Alaina Cavaliera.

Među zvijezdama koje su se takmičile za Zlatnu palmu bili se već nagrađivane ličnosti poput Britanca Kena Loacha, dvostrukog pobjednika (2006. i 2016.), Nijemca Wima Wendersa, koji je osvojio nagradu 1984. godine za Paris, Texas, i Italijana Nannia Morettia.

Na marginama festivala, koji je  počeo 16. maja, održani su protesti francuskog sindikata CGT, organizatora protesta protiv penzione reforme u Francuskoj.

Ti skupovi su održani bez većih incidenata, a festival je, kao i prethodnih godina, osiguravala policija, koja je ranije naznačila mjesta zabrane okupljanja.

Izvor: Agencije