Serijal ‘Evropske priče’ na Al Jazeeri Balkans

Serijal je posvećen liberalnim i demokratskim vrijednostima, temelju evropske poslijeratne strukture, koje su pomogle prevazilaženju antagonizama koji su ovaj kontinent stoljećima držali u trajnom stanju rata.

Prvu epizodu serijala 'Evropske priče' gledajte u progamu Al Jazeere Balkans u nedjelju 4. juna u 19:05 (Ustupljeno Al Jazeeri)

Serijal “Evropske priče” od pet epizoda posvećen je liberalnim i demokratskim vrijednostima, temelju evropske poslijeratne strukture, koje su pomogle prevazilaženju antagonizama koji su ovaj kontinent stoljećima držali u trajnom stanju rata.

U serijalu pogledajte priče koje govore o uspjehu Finske u stvaranju najboljeg obrazovnog sistema na svijetu, kao i sicilijanskoj pobuni protiv korumpiranih političara i mafije te impresivnom profesionalnom integritetu dvojice poznatih tužilaca Falconea i Borsellina.

Tu je i priča o vještini danske demokratije da integriše neke utopističke ideologije poput anarhizma i hipijevske ideologije, kao i o njemačkoj hrabrosti da se suoči s teškim naslijeđem Hitlerovog nacizma.

Konačno, posljednja epizoda bavi se razlozima trenutne krize liberalnih vrijednosti u Mađarskoj, kako bi se otkrile greške samih liberala, čime su napravili prostor za pojavu iliberalizma.

Prvu epizodu serijala “Evropske priče” gledajte u progamu Al Jazeere Balkans u nedjelju 4. juna u 19:05, repriza u 23:05; naknadno i na digitalnim platformama Al Jazeere Balkans.

O autoru projekta

Borjan Jovanovski počeo je novinarsku karijeru 1991. na Makedonskom radiju.

Godine 1993. prelazi na prvu privatnu i nezavisnu televiziju A1, koja je bila najutjecajniji medij sve do 2011. kad je zatvorena policijskim upadom. Krajem ‘90-ih Jovanovski je bio dopisnik A1 iz Brisela.

Borjan Jovanovski (Ustupljeno Al Jazeeri)

Nakon povratka 2000. postaje urednik i voditelj na toj televiziji, za što je dobio nacionalno priznanje za najutjecajnijeg novinara u Sjevernoj Makedoniji. Godine 1998. dobio je prestižnu nagradu “Krste Misirkov” od udruženja novinara za najboljeg TV-novinara, a 2002. prvu nacionalnu nagradu za istraživačko novinarstvo Instituta za medije. Jovanovski je bio autor i voditelj Eurozooma, jedne od najpopularnijih emisija u Sjevernoj Makedoniji.

(Ustupljeno Al Jazeeri)

Osnivač je i portala novatv.mk, gdje je bio glavni urednik do 2020. Budući da govori engleski i francuski jezik, autor je serijala intervjua s istaknutim političarima i intelektualcima širom Evrope. Napravio je pauzu u novinarskoj karijeri 2003, kada je bio glasnogovornik pokojnog predsjednika Borisa Trajkovskog sa zadatkom promocije multietničnosti i multikulturalnosti Sjeverne Makedonije.


Autor projekta / BORJAN JOVANOVSKI

Režija / MARKO ĐOKOVIĆ

Produkcija za EUROVISION

Producent / BORJAN JOVANOVSKI

Izvršni producent / DEJAN KRAJČEVSKI

Kinematograf / PETAR KOČIŠKI

Snimatelj / ALEKSANDAR RISTESKI

Montaža / / MARKO ĐOKOVIĆ

Postprodukcija / KRUG FILM / AD+VENTURE

Projekt podržale /AGENCIJA ZA FILM REPUBLIKE SJEVERNE MAKEDONIJE / MAKEDONSKA RADIO-TELEVIZIJA

Izvor: Al Jazeera