Georgi Gospodinov dobitnik nagrade ‘Booker’

Knjiga je pobijedila u konkurenciji pet drugih finalista za nagradu, kojom se nagrađuje beletristika iz cijelog svijeta prevedena na engleski.

Georgi Gospodinov i prevoditeljica Angela Rodel s osvojenom nagradom (AP)

Bugarski pisac Georgi Gospodinov i prevoditeljica Angela Rodel osvojili su Međunarodnu nagradu “Booker” za Time Shelter, mračni komični roman o opasnoj privlačnosti nostalgije.

Knjiga je pobijedila u konkurenciji pet drugih finalista za nagradu, kojom se nagrađuje beletristika iz cijelog svijeta prevedena na engleski, javlja AP. Novčana nagrada od 50.000 funti dijeli se između autora i prevoditelja.

Time Shelter zamišlja kliniku koja obnavlja prošlost, pri čemu svaki sprat reproducira različito desetljeće. Zamišljen kao način da pomogne osobama s demencijom da otključaju svoja sjećanja, ubrzo postaje magnet za ljude koji žele pobjeći od modernog svijeta.

Gospodinov (55) je počeo pisati svoju knjigu o “naoružavanju nostalgije” 2016. godine, u godini izbora Donalda Trumpa i referenduma o Brexitu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Rekao je da je to bilo vrijeme kada je “anksioznost bila u zraku”.

Roman o čudovištu iz prošlosti

“Želio sam napisati roman o čudovištu iz prošlosti”, rekao je. “Jer možete vidjeti u ovom vremenu, tu populističku politiku, zapravo, platili su nam praznim čekom iz prošlosti”.

Prevoditeljica Angela Rodel je zahvalna na nagradi, jer je odbacila uvjerenje da “ako si dobar prevoditelj, možda te ne bi trebalo ni primijetiti”.

“Ovo je kreativan proces”, rekla je. “Ovo je definitivno umjetničko djelo u saradnji koje stvaramo s našim autorima. Jednostavno sam beskrajno zahvalna ‘Bookeru’ što je to istaknuo u ovoj nagradi.”

Francuska književnica Leila Slimani, koja je predsjedavala žirijem, rekla je da to “briljantan roman pun ironije i melanholije”.

“To je vrlo duboko djelo koje se bavi savremenim pitanjem, ali i filozofskim pitanjem: Šta se događa s nama kada naša sjećanja nestanu?” rekla je. “Ali to i sjajan roman o Evropi, kontinentu kojem je potrebna budućnost, gdje se prošlost ponovno izmišlja i gdje nostalgija može biti otrov”.

Roman o Evropi

Gospodinov je jedan od najprevođenijih bugarskih autora (knjiga mu je nedavno objavljena i na bosanskom jeziku). Time Shelter je također osvojio italijansku evropsku nagradu Strega za književnost u ialijanskom prijevodu.

Međunarodna nagrada “Booker” dodjeljuje se svake godine za prevedeno beletrističko djelo objavljeno u Ujedinjenom Kraljevstvu ili Irskoj. Dodjeljuje se zajedno s nagradom “Booker” za beletristiku na engleskom jeziku, koja će biti dodijeljena na jesen.

Nagrada je osnovana kako bi se povećao profil beletristike na drugim jezicima, što čini samo mali udio knjiga objavljenih u Britaniji, i kako bi se pozdravio nedovoljno cijenjen rad književnih prevoditelja.

Prošlogodišnji pobjednici bili su indijski pisac Geetanjali Shree i američka prevoditeljica Daisy Rockwell za Grobnicu od pijeska.

Izvor: Agencije