Franjevcima u Tomislavgradu donirana knjiga na izumrlom, ge'ez jeziku

Liturgijska knjiga napisana je na ge'ez jeziku na kozjoj koži, obogaćena prekrasnim religijskim ilustracijama te uvezana u drvene korice s ukrasima od slonove kosti.

Franjevci mole sve one koje znaju više o etiopskim liturgijskim knjigama ili jezicima da im se jave kako bi mogli saznati više i o samoj knjizi i jeziku na kojem je napisana (Fena)

Franjevačkoj knjižnici u Tomislavgradu nedavno je donirana knjiga na pergamentu, napisana na ge'ez jeziku na kozjoj koži, obogaćena prekrasnim ilustracijama te uvezana u drvene korice s ukrasima od slonove kosti.

„Ovaj jezik je izumro u govornom obliku, ali očuvao se, usprkos tomu, u liturgiji etiopskih i eritrejskih kršćana, gdje se do danas koristi, a dijeli korijene s današnjim jezicima tigrinja i tigré, koji se koriste u Etiopiji i Eritreji“, kazali su iz Franjevačke knjižnice u Tomislavgradu, prenosi Fena.

Rekli su i da je ovo liturgijska knjiga s ilustracijama religijskog karaktera, dok sam tekst, sudeći prema sličnostima sa spomenutim modernim jezicima, počinje psalmom.

Posjeduju i druge vrijedne knjige

Iz Franjevačke knjižice mole sve one koje znaju nešto više o etiopskim liturgijskim knjigama ili jezicima da im se jave kako bi mogli saznati više i o samoj knjizi i jeziku na kojem je napisana.

Osim ove knjige, spomenuta knjižnica posjeduje i druge rijetke knjige, a jedna od njih stara je 450 godina (objavljena 1568. godine u Veneciji).

Također, knjižnica u Tomislavgradu raspolaže neprocjenjivim knjižnim fondom s najmanje 40.000 svezaka koji se sastoje od mnogobrojnih klasičnih, književnih, filozofskih, historijskih, moralnih, teoloških i prirodoznanstvenih djela te knjiga od neprocjenjive vrijednosti, javlja Fena.

Izvor: Agencije