Holivudski scenaristi štrajkaju zbog plata i streaminga

Scenaristi navode kako je ova pojava negativno utjecala na njih, te kako rade više za manje novca.

Ovaj savez predstavlja približno 11.500 autora iz New Yorka, Los Angelesa i drugih američkih gradova (AP)

Više od 11.000 članova Američkog saveza scenarista (WGA) stupilo je u štrajk, te gurnulo Hollywood u previranja u vrijeme kada se ovaj posao bori sa seizmičkim promjenama pokrenutim širenjem globalnog streaminga signala.

Scenaristi navode kako je ova pojava negativno utjecala na njih, te kako rade više za manje novca. Traže bolje isplate za rad na filmovima, TV sadržaju, te streaming emisijama, kao i nagradne isplate scenaristima kada njihovo djelo (film ili serija) postane hit.

Pritisak Wall Streeta

Ovo je prvi poziv WGA na prekid rada u 15 godina nakon što nisu uspjeli doći do dogovora za bolje isplate sa studijima poput Walta Disneyja i Netflixa. Ovaj savez predstavlja približno 11.500 autora iz New Yorka, Los Angelesa i drugih američkih gradova.

Iz Alijanse proizvođača filmova i TV sadržaja, grupacije koja pregovara sa navedenim savezom u ime vodećih studija i kompanija, navode kako žele postići fer i isplativ dogovor. U ponedjeljak su naveli kako su scenaristima ponudili “velikodušno povećanje kompenzacije”, ali da nije došlo do dogovora.

Veliki ekonomski udar očekuju i medijske kompanije jer se nalaze pod pritiskom Wall Streeta da njihove streaming usluge budu profitabilne nakon milijardi dolara investicija.

Jačanje streaming usluga doveo je do pada prihoda od TV reklama jer se smanjila TV publika, a oglašivači su se okrenuli drugim stranama. Povrh toga, prijeti i recesija u najvećoj svjetskoj ekonomiji.

Suprotni stavovi

Produkcija je spremna povećati plate, ali “nisu spremni to uraditi zbog količine drugih prijedloga koje Savez traži i od kojih ne odstupa”. Dodaju kako je najveći problem u prijedlogu kojim se “od kompanije zahtijeva da uposli određen broj scenarista na određen period, bez obzira da li su potrebni”.

Iz WGA odgovaraju kako je odgovor studija “u potpunosti nedostatan uzevši u obzir egzistencijalnu krizu sa kojom se scenaristi suočavaju”. Dodaju kako polovina TV scenarista rade za minimalne plate, te kako su plate posljednjih godina značajno smanjene.

Posljednji WGA štrajk, tokom 2007. i 2008. godine, koštao je kalifornijsku ekonomiju 2,1 milijardu dolara.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada