Preminuo bh. književnik Dževad Karahasan

Dževad Karahasan, književnik, akademik i univerzitetski profesor, preminuo je u 70. godini nakon dvije godine borbe s teškom bolešću.

Knjige Dževada Karahasana prevedene su na dvadesetak svjetskih jezika (Anadolija)

Bosanskohercegovački književnik, akademik i univerzitetski profesor Dževad Karahasan preminuo je u 70. godini.

Vijest o smrti austrijskim medijima je potvrdila porodica.

S teškom bolešću borio se dvije godine; u posljednje vrijeme bolest je uznapredovala te nisu pomogle ni brojne terapije.

Prošao je operativni zahvat, mukotrpna zračenja, razne druge terapije, bio je pod stalnim nadzorom austrijskih doktora, ali je bolest bila jača.

“Preminuo je Dževad Karahasan, jedan od najznačajnijih evropskih autora. Kako je saopćila njegova porodica, preminuo je u 70. godini”, objavio je Kleine Zeitung.

Dževad Karahasan rođen je u Duvnu, današnjem Tomislavgradu, 1953. godine.

U rodnom je gradu završio osnovno i gimnazijsko školovanje.

Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, studij komparativne književnosti i teatrologije, a doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Bogata karijera

Rat u Bosni i Hercegovini 1992. godine zatekao ga je na mjestu profesora, kasnije dekana Akademije scenskih umjetnosti (ASU) u Sarajevu.

Radio je kao redovni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, kao gostujući profesor na univerzitetima u Salzburgu, Innsbrucku, Berlinu i Baselu, bio je stipendist DAAD Berlin, pisar Grada Graza te lektor za bosanski, hrvatski i srpski jezik na Slavistici na Univerzitetu Georg-August u Gottingeun.

U karijeri je objavio više od stotinu stručnih radova u časopisima, zbornicima i knjigama o raznim autorima i teorijskim problemima drame, teatra i prozne književnosti.

Eseje, pripovijetke i studije objavljivao je u uglednim evropskim časopisima u Sarajevu, Berlinu, Rimu, Parizu, Londonu, Pragu i drugim evropskim gradovima.

Njegove knjige prevedene su na dvadesetak svjetskih jezika.

Za roman Istočni divan je 1990. godine dobio nagradu za najbolji roman u tadašnjoj Jugoslaviji.

Dobitnik je i jednog od najznačajnijih evropskih priznanja, Goetheove nagrada za književnost, koja nosi ime po najsvestranijem njemačkom književniku i misliocu Johannu Wolfgangu von Goetheu.

Izvor: Al Jazeera