Kako su ‘Čuvari galaksije’ postali najoriginalnija Marvelova trilogija

Kako je strip, kao i film danas, umjetnička forma namijenjena prvenstveno zabavi, ‘Guardians of the Galaxy’ su bili i ostali vrhunska zabava i istinski stripovski spektakl.

Da bi konačno došli do trećeg i završnog dijela u trilogiji 'Čuvara galaksije', trebalo je proći šest godina, što ne znači da su likovi mirovali (Reuters)

Godina je bila 2014. kada se u augustu, nedugo nakon nastavka Captain America: The Winter Soldier (Kapetan Amerika: Ratnik zime), u kinima pojavio drugi uzastopni Marvelov superherojski stripovski spektakl, Guardians of the Galaxy (Čuvari galaksije).

S obzirom da su Čuvari galaksije pobrali same hvalospjeve kritičara, od filma se mnogo očekivalo, te je i više nego opravdao svoje kvalitete i zaslužno dobio epitet najboljeg ostvarenja iz Marvel Studiosa.

U pitanju je bila celuloidna adaptacija opskurnog Marvelovog stripa, kojeg su 2008. (na osnovu originalnog koncepta iz 1969. godine) kreirali Dan Abnett i Andy Lanning, kojeg su pretočili u scenarij za istoimeni film scenarista i reditelj James Gunn, te koscenaristkinja Nicole Perlman.

Istinski stripovski spektakl

Kako je od svih umjetničkih formi struktura stripa najprilagodljivija “specifičnostima filmske poetike“, i kako je strip, kao i film danas, umjetnička forma namijenjena prvenstveno zabavi, Guardians of the Galaxy su bili i ostali vrhunska zabava i istinski stripovski spektakl. Reditelj Gunn je očigledno dosta dobro dotjerao detalje i recept Jossa Whedona (odgovaran za scenarij i režiju još jednog jedinstvenog Marvelovog superherojskog spektakla – Avengers) samo što mu se mora priznati da je stvorio, naravno, sa armijom ljudi iza sebe, koliko dobar toliko i bolji film od Whedonovog.

Dok su Avengers zabavni (na jedno gledanje, eventualno dva), Gunnov film se čini nekako „pitkijim“ i možda ne jednostavnijim, ali zasigurno simpatičnijim, te se na ponovna gledanja uvijek izgleda svježe i zabavno.

Petero naizgled nespojivih likova, svaki sa svojom vlastitom agendom, udružuje se u urnebesnoj svemirskoj avanturi i pokušaju da onemoguće zlikovce da unište jednu planetu.

Glavnog junaka, Petera Quilla, dok je još bio klinac (odrastao u ’80-im), sa Zemlje je oteo svemirski brod, a glumac Chris Pratt koji ga portretira u zreloj dobi ga je zamislio i odglumio na način kombinujući persone upravo onih likova iz filmova koje je Peter kao mali mogao gledati u kinima: Hana Soloa iz megapopularnih Ratova zvijezda i Martyja McFlya iz Povratka u budućnost. Ostale članove onoga što će u budućnosti postati ekipa Čuvara galaksije, čine zelena vanzemaljka Gamora (Zoe Saldana), snagator Drax (Dave Bautista), pričajući rakun Rocket (glas Bradleya Coopera) i „hodajuće stablo“ Groot (Vin Diesel).

Kao 10. po redu film unutar MCU-a (Marvelovog stripovsko-kinematografskog univerzuma), Čuvare galaksije krase fantastično uprizorene akcione sekvence borbe/vožnje svemirskim letjelicama, kreativne scenarističke dosjetke, komične replike, dijalozi i onelineri. Također posjeduje ono što nijedan Marvelov film nikad nije niti približno pokušao postići; soundtrack koji pršti od energije, kvalitetne muzike, pop-pjesama iz ’70-ih i ’80-ih godina prošlog stoljeća. A kako da ne volite film u kojem je soundtrack sastavljen od „Awesome Mix Vol. 1 & Vol. 2“ muzičkih hitova, koji će zasvirati uvijek kada Peter na Sonyjevom walkmanu pritisne play?

Pravilo nastavka

Uobičajeno je da Hollywood tretira nastavke megauspješnica, naročito filmova baziranih na stripovima, tako što je težište radnje bačeno na akciju, dok je karakterizacija likova u drugom planu, ako ikako i postoji. Snimanje nastavaka u Hollywoodu obično se svodi na pokušaj cijeđenja što više novca iz, opet, pokušaja od potencijalne franšize. Snimiti film koji će nadmašiti originalni pošlo je za rukom samo rijetkima; Francisu Fordu Coppoli sa drugim dijelom Kuma; James Cameron je to uradio tri puta sa Terminator 2: Sudnji dan, Aliens (iako nije snimio prvi film) i Avatar: The Way of Water, te vjerovatno jedinim nastavkom nekog animiranog filma – Pixarovim Toy Story 2, Johna Lassetera. U biti se sve svodi na šuštave zelene novčanice.

Guardians of the Galaxy Vol. 2 dolazi tri godine nakon originala (2017), a reditelj James Gunn ne samo da je dobro prostudirao „tehniku nedostataka nastavaka“ već je uspio da se dostojanstveno posveti i prvoj i drugoj stavci problema nastavaka: akciji i karakterizaciji likova. Nakon uvoda u kojem je nevjerovatno savršeno kompjuterskom tehnikom, „CGI liftingom“ podmlađen Kurt Russell koji u filmu ima značajnu ulogu kao Ego – otac Petera Quilla, reditelj Gunn nam servira dugu kadar-sekvencu malog Groota kako pleše uz pjesmu sa „Awesome Mix Vol. 2“, dok se ostatak ekipe bori sa velikim čudovištem.

Sve to, uz dobru dozu humora i doskočica na popularne likove ’80-ih, tokom filma naizmjenice je uvezano sa akcionim scenama, koje su po pravilu nastavaka spektakuranije i naglašenije, i scenama koje su tu da bi se bolje nijansirali likovi i okarakterisale njihove osobine. Na takav način da vam daje prostora da se povežete sa likovima i donekle identificirate sa njihovim problemima. U originalu, Quill je spominjao glumca Kevina Bacona i njegov film Footlose, dok je u nastavku to prošireno na glumca Davida Hasselhoffa (seriju Knight Rider) i lika iz istoimene igrice, Pac-Mana, ali i Disneyjev lik Mary Poppins.

Da bi konačno došli do trećeg i završnog dijela u trilogiji Čuvara galaksije, trebalo je proći šest godina, što opet ne znači da su likovi mirovali. Nakon Marvelove The Infinity Saga sastavljene od tri faze i filmova u kojima su se pojavljivali Čuvari galaksije (Avengers: Infinity War i Avengers: Endgame) uslijedila je The Multiverse Saga koja je donijela i završni film jednog od (naj)blistavijih umova u Marvel Studiosu.

Već u uvodnoj sceni Gunn je naglasio da su Guardians of the Galaxy Vol. 3 njegov završni film za Marvel. Nakon što se na najavnoj špici ispišu riječi: „Written and Directed by James Gunn“, značajno se i ugase svjetla u prostoru u kadru nagovijestivši time i rediteljev odlazak, koji je zamijenio jedan stripovsko-kinematografski univerzum sa drugim – onaj Marvelov sa onim DC Filmsa, time i dva filmska studija, Disneya sa Warner Brosom.

‘Midin dodir’

Gunn je svoju čaroliju i svojevrsni „Midin dodir“ upotrijebio na najbolji mogući način u oproštaj sa svima omiljenoj ekipi superjunaka – autsajdera, koji su u trećem filmu u seriji dobili neviđeno emotivan tretman i vrhunsku završnicu. Reditelj se na spektakularan način oprostio od Marvela i zadao zadatak za sve one koji dođu poslije njega. Završnica Guardians of the Galaxy Vol. 3 donosi borbu tima Star-Lorda (Pratt), dopunskih članica, Nabule (Karen Gillan) i Mantis (Pom Klementieff), Draxa (Bautista) i Groota (Diesela), te „uskrsle“ Gamore (Saldana) da pomognu svom prijatelju Rocketu (Cooper) i spase ga od sigurne smrti.

Gunn vješto scenaristički kroz film provodi pozadinsku priču u kojoj saznajemo sve o Rocketovom porijeklu, te namjerama zlobnog i nimalo bezopasnog negativca, znanog pod imenom Visoki Evolucionar (Chukwudi Iwuji), odgovornog za Rocketov nastanak.

Mnogo toga se može zaključiti o filmu posmatrajući njegovog glavnog negativca, te se ne kaže džaba da je film dobar koliko je i njegov glavni negativac. Iwuji svom liku daje obrise pravog šekspirijanskog zloće čineći ga tako jednim od najboljih u MCU-u. A s obzirom samo na prethodna dva, iz originalnog filma i nastavka, također manijakalnih ambicija pokoravanja cijelog univerzuma, naziv junaka i samih filmova s razlogom je Čuvari galaksije.

Izvor: Al Jazeera