‘30 godina mature’, dokumentarni film na AJB

Kritički pogled na dešavanja u Srbiji u posljednje tri decenije kroz prizmu generacije koja je maturirala 1989. godine, u vrijeme pada Berlinskog zida.

Završili su školu 1989. Činilo se da su njihovi horizonti širom otvoreni ka Evropi i svijetu. Međutim, počeli su jugoslavenski ratovi.

Tridesetak godina kasnije ne samo da Srbija još nije dio Evropske unije, već nije sigurno da to uopće želi biti. Umjesto o Evropi danas govorimo o mogućem povratku na sukobe poput onih 1990-ih.

Društvo u Srbiji i dalje nema odgovore na pitanja koja su ga mučila još 1989. godine: Kosovo, odnosi sa susjedima, EU perspektiva, stanje demokratije.

Kroz razgovore s generacijom i kćerkom koja odrasta u Briselu, u filmu se poziva na introspekciju i preispitivanje burne historije posljednjih tridesetak godina.

Autor filma:

Dušan Gajić je novinar, autor dokumentarnih filmova i osnivač producentske kuće SEETV. Producirao je i režirao mnoge dokumentarne filmove o temama kao što su: postkonfliktni odnosi, pomirenje i društveni izazovi.

Dušan Gajić (Ustupljeno Al Jazeeri)

Dušan je, također, evropski dopisnik Radio-televizije Srbije i suosnivač producentske mreže MREŽA u Beogradu.

Dokumentarni filmovi Dušana Gajića uključuju nagrađivane dokumentarce “Obećanje” (2016. devet nagrada na međunarodnim filmskim festivalima, uz podršku Filmskog centra Srbije 2014. godine i Creative Europe MEDIA), “Dugo putovanje kroz istoriju, historiju i povijest” (2010), “Kosovski dnevnik” (2008), “Pozdravi sa Kosova” (“Srebrna nagrada” za politički dokumentarac na WMF-u u Hamburgu, 2006) i “Pažnja: kultura!” iz 2007. godine, o ulozi kulture u preoblikovanju slike gradova u istočnoj i zapadnoj Evropi.

Od 2004. kao dopisnik iz Brisela, Dušan Gajić izbliza prati i izvještava o svim važnim pitanjima koja se tiču odnosa Srbije/Balkana i EU-a (od 2004. do 2005. za RTV B92, a od 2006. za RTS).

Izvor: Al Jazeera