Počasno Srce Sarajeva reditelju i piscu Marku Cousinsu

Mark Cousins je škotsko-irski reditelj i pisac, njegove teme su inspirativna moć kinematografije, gradova, šetnja, djetinjstvo, arhiva i obnova.

U okviru programa 'Suočavanje s prošlošću' Sarajevo Film Festivala bit će upriličena posebna projekcija Cousinsovog filma March on Rome (Ustupljeno Al Jazeeri)

Kao priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, reditelju i piscu Marku Cousinsu bit će uručeno Počasno Srce Sarajeva na ovogodišnjem 29. Sarajevo Film Festivalu.

Ovo neće biti njegov prvi susret s gradom – njegov prvi dolazak u Sarajevo bio je tokom opsade grada, podsjetili su organizatori Festivala. Zajedno s predstavnicima Međunarodnog filmskog festivala Edinburgh posjetio je kino Obala Art Centar, gdje su u znak podrške građanima Sarajeva u opkoljenom gradu prikazivali filmove. To je kino bilo kolijevka Sarajevo Film Festivala.

„Donijeti filmove s Međunarodnog filmskog festivala u Edinburghu u Sarajevo tokom njegove opsade pokazalo mi je zašto su filmovi važni. Većina onoga što sam od tada uradio, bilo je pod utjecajem tih strašnih, inspirativnih sedmica 1994. godine. Povratak u Sarajevo, prvi put nakon 29 godina, u meni će probuditi bujicu emocija. Počasno Srce Sarajeva u mom će domu imati počasno mjesto i podsjećati me na potrebu da rizikujem i djelujem u solidarnosti. Još mogu učiti od mladića koji sam nekada bio, a još više od pionira u Sarajevu koji su shvatili da filmovi nisu samo zabava, nego ključni dio naših života. Tako sam zahvalan“, rekao je Mark Cousins.

Brojna priznanja i nagrade

Mark Cousins je škotsko-irski reditelj. Njegove teme su inspirativna moć kinematografije, gradova, šetnja, djetinjstvo, arhiva i obnova.

Osim plodne karijere autora i filmskog stvaraoca Mark Cousins ima počasne doktorate s univerziteta u Edinburghu i Stirlingu, počasni je profesor filma na Univerzitetu “Queen's” u Belfastu te je ostvario zapažene uspjehe u programiranju i kuriranju filmova. Bio je predsjednik Belfast Film Festivala i Docs Ireland.

Cousins je nedavno dobio portugalsku međunarodnu nagradu Aurelio de Paz dos Reis za izuzetan doprinos kinematografiji i nagradu Britanskog udruženja za film, televiziju i filmske studije za izvanredna dostignuća za svoj rad u obrazovanju na ekranu (2020. godine). Godine 2023. dobio je nagradu Persistence of Vision od Filmskog festivala u San Franciscu, godišnju nagradu Maverick na Međunarodnom filmskom festivalu u Dublinu i nagradu za izuzetan doprinos filmu i kulturi od Ismailia Film Festivala u Egiptu.

U kontekstu uručenja priznanja Počasno Srce Sarajeva Marku Cousinsu, u okviru programa „Suočavanje s prošlošću“ Sarajevo Film Festivala bit će upriličena posebna projekcija njegovog filma March on Rome.

Sarajevo Film Festival bit će održan od 11. do 18. augusta.

Izvor: Agencije