Catherine Deneuve zvanično otvorila 76. filmski festival u Cannesu

U utrci za ‘Zlatnom palmom’ je 21 film, a o najboljem će odlučivati žiri na čijem čelu će biti Ruben Ostlund, prošlogodišnji dobitnik glavne nagrade za ‘Trougao tuge’.

Michael Douglas, legenda francuskog filma, pored američkog glumca Michaela Douglasa (EPA)

Catherine Deneuve zvanično je proglasila 76. filmski festival u Cannesu otvoren na ceremoniji koju je vodila njena kćerka glumica Chiara Mastroianni.

“Proglašavam 76. Kanski festival otvorenim”, rekla je Deneuve, legenda francuskog filma, govoreći pored američkog glumca Michaela Douglasa koji je izjavio istu rečenicu na engleskom nekoliko minuta pošto mu je uručena počasna Zlatna palma.

Deneuve je ove godine zaštitno lice festivala, a njen ogroman portret nalazi se na ulazu palate. Crno-bijela fotografija je iz 1968. godine iz ostvarenja La Chamade reditelja Alaina Cavaliera.

Deneuve je u obraćanju izjavila da “mnogo misli na Ukrajinu” i izrecitovala pjesmu ukrajinske pjesnikinje Lesje Ukrajinke.

Međunarodni filmski festival počeo u utorak u Cannesu, trajat će do 27. maja, a crvenim tepihom su prošle brojne zvijezde, među kojima su i Harrison Ford, Johnny Depp i Nathalie Portman.

U utrci za “Zlatnom palmom” je 21 film, a o najboljem će odlučivati žiri na čijem čelu će biti Ruben Ostlund, prošlogodišnji dobitnik glavne nagrade za film Trougao tuge.

Povratak velikana filma

Među onima koji se takmiče za “Zlatnu palmu” nalaze se već nagrađivani filmski radnici poput Britanca Kena Loacha, Nijemca Wima Wendersa i Italijana Nannija Morettija.

Finski reditelj Aki Kaurismaki se također vraća u Cannes sa ostvarenjem Uvelo lišće, kao i Italijan Marco Bellocchio sa filmom Otmica, o jevrejskom dječaku kojeg je otela Katolička crkva i nasilno preobratila u hrišćanstvo u 19. vijeku.

Japanski režiser Hirokazu Koreeda, ovjenčan “Zlatnom palmom” 2018. za film Porodična afera, predstavlja ostvarenje Čudovište.

Ostvarenja koja izazivaju polemike

Film koji bi možda mogao da izazove polemiku je Jeanne du Barry, francuske rediteljice Maiwenn, protiv koje je novinar Edwy Plenel podnio tužbu da ga je napala u jednom restoranu. Rediteljica je priznala da je to učinila.

Njen film je priča o miljenici kralja Luja XV, kojeg igra Depp i koji je persona non grata u američkim medijima zbog optužbe za porodično nasilje.

Polemiku može da izazove i film Povratak francuske rediteljice Catherine Corsini. Filmu je oduzeto finansiranje iz javnih sredstava, jer protagonisti nisu prijavili snimanje simulirane eksplicitne seksualne scene sa glumicom mlađom od 16 godina, kako to nalaže zakon.

Kao i svake godine lokalna policija je zabranila skupove u blizini održavanja festivala, ali je sindikat CGT, organizator protesta protiv penzione reforme, najavio akcije tokom održavanja festivala.

Izvor: Agencije