Svjetski poznata imena na Sarajevskim večerima muzike

Mnogi od umjetnika koji dolaze na SVEM nisu poznati na našim prostorima, ali je zato uz pomoć njih i njihovih gostovanja Sarajevo poznato u svjetskim agendama, kažu organizatori.

Pored koncerata za solistu i orkestar, na SVEM-u će biti održano i niz koncerata za kamerne sastave vrhunskih izvođača (Fena)

Bosanskohercegovačka publika će od 13. do 23. maja na festivalu Sarajevske večeri muzike (SVEM) imati priliku da uživa uz zvuke najpoznatijih djela klasične muzike u izvođenju svjetskih umjetnika današnjice, najavili su organizatori.

Prema riječima Ninoslava Verbera, predsjednika Music Arts Foundation (MAF) i umjetničkog direktora SVEM-a, na festivalu uvijek nastupaju neki od najvećih svjetskih umjetnika, a njihovi nastupi u svjetskim dvoranama uvijek bivaju ispraćeni ovacijama publike.

„Mnogi od tih svjetskih umjetnika koji dolaze na SVEM nisu poznati na ovim našim prostorima, ali je zato uz pomoć njih i njihovih gostovanja Sarajevo poznato u svjetskim agendama“, rekao je Verber.

U ambijentu koncertne dvorane Narodnog pozorišta Sarajevo, na koncertu otvorenja ovogodišnjeg Festivala će sa Sarajevskom filharmonijom nastupiti pijanista Simon Trpčeski, pod dirigentskom palicom maestra Ive Lipanovića, a predstavit će se popularnim djelom iz opusa Sergeja Rahmanjinova.

„Radujem se što sam u Sarajevu prvi put sa koncertom u profesionalnom angažmanu, ali ne mogu da vjerujem da sam opet ovdje nakon 30 godina i mog nastupa na ‘Malom šlageru’ u Zetri. Nisam iznenađen toplinom i gostoprimstvom naroda Bosne i Hercegovine i to može uvijek biti dopunska motivacija za svakog umjetnika, ali i za svakog čovjeka“, rekao je Simon Trpčeski, pijanista koji je svirao u najvećim dvoranama svijeta.

Iako je počeo svirati harmoniku, a s obzirom na to da makedonska muzika ima izuzetnu moć, vjerovao je da ukoliko se priđe profesionalno i sofisticirano, sa kompozitorske strane, bilo koja kompozicija može stajati rame uz rame sa klasičnom muzikom, prenosi Fena.

To je pokazao i njegov projekt Makedonisimo sa sofisticiranim aranžmanima makedonskih kola i nekoliko pjesama. Dobili su priliku da projekt predstave koncertima u 15 država u svijetu, ali i našoj regiji.

Obilježavanje 100 godina Sarajevske filharmonije

Sarajevska filharmonija će na koncertu otvorenja izvesti najpopularniju simfoniju Ludwiga van Beethovena, a zatim i kompoziciju za simfonijski orkestar internacionalno afirmiranog suvremenog bosansko-hercegovačkog kompozitora Ališera Sijarića.

Pored koncerata za solistu i orkestar, na SVEM-u će biti održano i niz koncerata za kamerne sastave vrhunskih izvođača u koncertnoj dvorani „Cvjetko Rihtman“, počevši koncertom violistice Etleve Karadže i pijanistice Sonje Radojković, a u nastavku će ići na putovanje kroz historiju baroknih, neoklasicističkih i suvremenih kompozicija koje će izvesti sarajevski gudački kvartet SA Sinfonietta u sastavu Tamara Arsovski – violina, Alma Dizdar – violina, Aida Deljkić – viola i Belma Alić – violončelo.

Muzičko putovanje kroz historiju bit će završeno koncertom pod nazivom Muzika svijeta internacionalno poznatog RomAn Dua – oboistice Sanje Romić i gitariste Zorana Anića, koji će putem posebno odabranog programa i aranžmana najaviti ljeto uz tradicionalne zvuke Španije, Brazila i Kube.

Koncert zatvaranja će biti održan 23. maja i to u čast 100 godina Sarajevske filharmonije, na kojem će nastupiti jedan od najvećih klarinetista današnjice – Andreas Ottensamer, koji već godinama ne napušta sami vrh liste svjetskih klarinetista, a virtuozitet i muzički profesionalizam od nedavno počinje ispoljavati i u ulozi dirigenta. Ottensamer će kao senzacija ovogodišnjeg festivala nastupiti u Narodnom pozorištu Sarajevo uz Sarajevsku filharmoniju i rezidentnu dirigenticu SVEM-a Samru Gulamović.

Široj javnosti će ponuditi jedno od najljepših kompozicija za klarinet – Sonatu za klarinet i orkestar kompozitora Johannesa Brahmsa u orkestraciji Luciana Beria.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada