Laibachu nagrada za doprinos očuvanju kulture sjećanja: Odbrana vrijednosti Evrope u Sarajevu

Program Modula Memorije je zaokružen gostovanjem kultne grupe simbolično na Dan pobjede nad fašizmom, koji se u Evropi obilježava i kao Dan Evrope.

Sjajnim nastupom Leibacha završeno 28. izdanje Modela Memorije (Modul memorije/Velija Hasanbegović)

Predstavom slovenske grupe Laibach, u Narodnom pozorištu Sarajevo zatvoreno je 28. izdanje Modula Memorije, koje je ove godine trajalo od početka aprila do 9. maja.

Program Modula Memorije je zaokružen gostovanjem kultne grupe simbolično na Dan pobjede nad fašizmom, koji se u Evropi obilježava i kao Dan Evrope. Publika je imala priliku uživati u istinskom muzičko-scenskom spektaklu u kojem su se umjetnici bavili svim onim temama i pitanjima koja Modul Memorije postavlja kroz svoje programe još od ratne 1995. godine, kada je i pokrenut kao program.

Po završetku predstave Nihad Kreševljaković, direktor JU MES-a, zvanično je dodijelio Nagradu za doprinos očuvanju kulture sjećanja ovogodišnjim laureatima, koju je preuzeo Peter Mlakar.

Laibach je prisutnima priredio sjajnu noć (Modul Memorije/Velija Hasanbegović)

Kreševljaković je, podsjećajući na vezu Laibacha sa Sarajevom i na ono zbog čega su oni tolike godine relevantni ne samo kao umjetnici, već i kao intelektualci, istaknuo njihovu podršku građanima Sarajeva u najtežem ratnom periodu.

„U trenutku dok su građanke i građani Sarajeva, uprkos embargu, bili odlučni ne prekinuti svoju borbu protiv zla bez obzira što su ih agresori snajperima, granatama i bombama gađali u srce i u glavu, pokušavajući da nam razvuku mozak ili da nas, kako to upravo Peter Mlakar reče 1995. godine na istom ovom mjestu, „pretvore u zombije“. Laibach je bio među onim rijetkim koji su prepoznali važnost te borbe i važnost dolaska u grad pod opsadom“, naveo je Kreševljaković.

Podsjetio je da su oni na dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma baš u Narodnom pozorištu Sarajevo proglasili državu NSK te održali nezaboravni koncert.

„Unatoč svom ludilu koje je Dayton donio, postoje i dvije lijepe stvari vezane za taj datum, a to su: da je to bila najava dolaska mira i prestanak krvoprolića, te taj Laibachov koncert u Sarajevu. Zbog toga, danas, 9. maja, kada obilježavamo, možda ne pobjedu nad fašizmom, ali definitivno našu odlučnost da se zauvijek borimo protiv zla fašizma u svim njegovim oblicima, želim u ime programa Modul Memorije zahvaliti vam se što tada, 90-tih godina, niste bili nijemi evropski posmatrači koji su samo gledali šta se ovdje događa“, kazao je.

Direktor Kreševljaković zahvalio je Laibachu na podršci koju su pružali Sarajevu u najtežim vremenima (Modul Memorije/Velija Hasanbegović)

Kreševljaković je članovima Laibacha zahvalio što su, kako je kazao, čuli poziv u pomoć i što su došli da skupa s građankama i građanima Sarajeva brane istinske vrijednosti demokracije i istinske vrijednosti Evrope kao prostora koji slavi različitost kao svoje najveće bogatstvo.

„Hvala vam što ste se u ključnom trenutku evropske historije identificirali sa nama i odlučili da svi skupa budemo ljudi“, naveo je direktor MES-a.

Ivan Mlakar, jedan od članova grupe Laibach, koji je u Sarajevu bio te 1995. godine i nastupao sa Laibachom u Narodnom pozorištu zahvalio je na nagradi, kazavši da ona predstavlja čast, te je kao i prije skoro trideset godina, sa istog mjesta Sarajevu poslao poruku da treba nastaviti svoju borbu protiv zla i ostati na ispravnoj strani.

Nagrada za doprinos očuvanju kulture sjećanja dodjeljuje se u okviru Modula Memorije od 2018. godine. Prethodni dobitnici su fotografi: Ron Haviv, Milomir Kovačević Strašni, Paul Lowe, redateljica Jasmila Žbanić i Fondacija Karim Zaimović.

Izvor: Al Jazeera i agencije