Pulski filmski festival u jubilarnom 70. izdanju

Pula postaje festival hrvatskog dugometražnog filma, naglasio je umjetnički direktor Pulskog filmskog festivala.

Jubilarno 70. izdanje Pula Film Festivala bit će održano od 15. do 22. jula (Srecko Niketic / PIXSELL)

Program “Festivalske priče” održan je u četvrtak u pulskoj galeriji Cvajner, osmišljen kao razmjena sjećanja i iskustava dobrih poznavaoca festivalskih prilika u prošlosti, ali i razgovor o budućnosti Pulskog filmskog festivala koji ove godine obilježava 70 godina postojanja.

Tokom razgovora u kojem su sudjelovali brojni pulski kulturni djelatnici spomenute su brojne anegdote o pulskom festivalu, priče o nekim minulim vremenima, o promjenama koje je ovaj festival doživio kroz godine, a sve to iz lične perspektive onih koji su taj festival stvarali ili živjeli, prenosi Hina.

Gorka Ostojić Cvajner, historičarka umjetnosti, kustosica i vlasnica Galerije Cvajner, prisjetila se festivalskih večeri u hotelu Riviera, u Domu hrvatskih branitelja, te zlatnog doba Pule 80-tih godina prošlog stoljeća. Sjetila se pritom i američkog glumca, producenta i reditelja hrvatskog, njemačkog i škotskog porijekla Johna Malkovicha i njegove oduševljenosti Pulom, skromnosti i veličine.

Pulski novinar Mate Ćurić govorio je o svom radu u tehničko-organizacijskoj ekipi te poslije kao filmski kritičar, kao i o prijateljstvu s Arsenom Dedićem, dok je pulski roker Bruno Langer rekao kako se “sada stalno mijenja datum održavanja festivala, dok je nekada to uvijek bilo od 27. srpnja do 2. kolovoza”.

‘Umjetnost je iznad svake politike’

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić naglasio je kako treba njegovati i čuvati ovaj festival da ima svjetski sjaj, jer je umjetnost iznad svake politike.

Umjetnički direktor ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala Danijel Pek najavio je da su ove godine središte interesa dugometražni filmovi, napomenuvši da “Pula postaje festival hrvatskog dugometražnog filma”.

“Igrani film činit će glavninu programa, a otvoreni smo i za iznimna ostvarenja u dugometražnom animiranom i dokumentarnom filmu”, zaključio je Pek.

“Na ovogodišnjem 70. izdanju Festivala organizatori se žele zahvaliti publici na desetljećima vjernosti i prikazati im najbolje od naše filmske produkcije, a u Puli napraviti godišnje mjesto okupljanja hrvatske filmske zajednice”, dodao je.

Pulski filmski festival je ove godine u svom jubilarnom 70. izdanju, a održat će se od 15. do 22. jula.

Izvor: Agencije