Šestog aprila na AJB: Dokumentarni film ‘Don’t Cry for Me – Susan Sontag u Sarajevu’

Trinaest osoba, učesnika u njenom radu, pokušava ispričati intimne priče o ratu, umjetnosti nastaloj tokom opsade, o Susan Sontag i njenom značaju te smislu teatra u vremenu razaranja.

Dokumentarni film Don’t Cry for Me – Susan Sontag u Sarajevu Nihada Kreševljakovića prati priču o dolasku Susan Sontag u Sarajevo pod opsadom, gdje je režirala kultnu predstavu Čekajući Godota.

Trinaest osoba, učesnika u njenom radu, pokušava ispričati intimne priče o ratu, umjetnosti nastaloj tokom opsade, o Susan Sontag i njenom značaju te smislu teatra u vremenu razaranja.

Film se bavi važnosti koju je umjetnost imala za Sarajlije. Sontag, koja je s razlogom postala počasna građanka Sarajeva, uvijek je ukazivala na to da su fenomen tog ratnog vremena bili ljudi s kojima je radila. Susan Sontag, koju su nazivali posljednjom intelektualkom, bila je jedna od rijetkih osoba koje su shvatile da je ono što se odvija u Sarajevu početak novog vremena. Među prvima je rekla da se u Bosni i Hercegovini dešava genocid koji svijet mora zaustaviti.

U filmu govore: Izudin Bajrović, Hasan Gluhić, Lejla i Haris Pašović, Lejla Hasanbegović, Ognjenka Finci, Irena Mulamuhić, Sead Bejtović, Atko Glamočak, Pjer Žalica, Irena Mulamuhić i Mustafa Mustafić.

Kroz priču o njoj govorimo o nama, i kroz priču o nama govorimo o njoj.

Nihad Kreševljaković – biografija

Nihad Kreševljaković rođen je u Sarajevu 1973. godine, gdje je završio Prvu gimnaziju i Filozofski fakultet – Odsjek za historiju.

Nihad Kreševljaković (Ustupljeno Al Jazeeri)

Od 1994. radi prvo kao saradnik, a potom kao program menadžer u Internacionalnom teatarskom festivalu MESS. Od 2004. je na poziciji izvršnog producenta Festivala.

Godine 2011. izabran je za direktora Sarajevskog ratnog teatra, a 2016. za direktora JU Međunarodni teatarski festival MESS.

Učestvovao je 1995. u kreiranju programa Modul memorije, a od 2002. do danas obavlja funkciju umjetničkog direktora tog programa koji se bavi istraživanjem korelacije radikalnih iskustava i umjetnosti, s posebnim osvrtom na umjetnost nastalu u Bosni i Hercegovini u periodu rata.

Kao dokumentarista Nihad Kreševljaković je radio kao scenarista i autor na filmskim projektima Greta, Noć je, mi svijetlimo, U potrazi za zemljom slobode, Sjećaš li se Sarajeva i drugim.

Autor je brojnih tekstova i publikacija iz oblasti književnosti i historije.

S grupom prijatelja učestvuje u osnivanju Udruženja građana “Videoarhiv – Biblioteka Hamdija Kreševljaković”, čiji je cilj zaštita i promocija kulturnog i prirodnog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

Od 2009. obavlja i počasnu dužnost atašea za kulturu Ambasade Republike San Marino u BiH. Dobitnik je evropske nagrade Kairos za 2019. godinu.

Dokumentarni film Don’t Cry for Me – Susan Sontag u Sarajevu gledajte u programu Al Jazeere Balkans u četvrtak 6. aprila u 19:05, repriza 23:05 te na digitalnim platformama Al Jazeere Balkans.

Izvor: Al Jazeera