Laibach na zatvaranju Modula Memorije

Publici u Narodnom pozorištu Sarajevo Laibach će se 9. maja, na Dan pobjede nad fašizmom, predstaviti svojim muzičko-scenskim spektaklom ‘Wir sind das Volk’.

Ulaznice za predstavu će biti besplatne i moći će se preuzeti u prostorijama Javne ustanove MESS od srijede, 3. maja (Ustupljeno Al Jazeeri)

Na Dan pobjede nad fašizmom, a u okviru zatvaranja 28. Modula Memorije, u Sarajevu će nastupiti kultna slovenska grupa Laibach.

Publici u Narodnom pozorištu Sarajevo Laibach će se 9. maja predstaviti svojim muzičko-scenskim spektaklom „Wir sind das Volk“.

„Jedan od ciljeva Modula Memorije jeste dovesti programe iz cijelog svijeta i na taj način skrenuti pažnju na ostala mjesta stradanja te priče ljudi koji su pogođeni tim stradanjem, kao i umjetnike koji se bave sličnim ili istim pitanjima kroz svoju umjetnosti i kojima je, prije svega, u fokusu njihove umjetnosti neraskidiva veza između etike i estetike“, naveli su organizatori.

Prema njihovim riječima, nastupom Laibacha na Dan pobjede nad fašizmom želi se poslati jasna poruka, ali i iskazati određena simbolika. Upravo u Narodnom pozorištu Laibach je nastupio u decembru 1995. godine, u još uvijek opkoljenom Sarajevu, želeći na taj način da obilježi potpisivanje Dejtonskog sporazuma.

Gostovali u opkoljenom Sarajevu

Od osnivanja 1980. godine, Laibach (historijski njemački naziv za Ljubljanu, glavni grad Slovenije) se više puta bavio njemačkom historijom, kulturom i ideologijom – posebno kroz prizmu totalitarizma u 20. stoljeću. Članovi benda su krajem 1990, kad su počela politička previranja u Jugoslaviji, „osnovali“ vlastitu utopijsku državu koju su nazvali „Neue Slowenische Kunst“ (NSK) i koja je imala vlastiti pasoš, novac i zastavu. Prilikom gostovanja u Sarajevu 1995, Laibach je Sarajevo proglasio članom svog Kunsta. U Narodnom pozorištu je postavljena ploča samoprozvane države, koja se i danas nalazi na istom mjestu, a svi posjetitelji i posjetiteljice koncerta, te mnogi uposlenici Pozorišta, su dobili NSK pasoše.

„Wir sind das Volk“ zasnovan je na tekstovima Heinera Muellera (1929-1995), jednog od najznačajnijih pisaca njemačkog govornog područja još od Brechta. Laibachova veza sa pozorištem počinje 1984. godine, kada su komponovali muziku za Muellerov „Kvartet“, čija premijera je bila u Slovenskom narodnom pozorištu Ljubljana. Sljedeće godine, članovi benda se u Berlinu lično susreću sa Muellerom i tada im on predlaže saradnju. Na žalost, do te vrste saradnje je došlo tek postuhmno, kada je Laibach producirao performans baziran na Muellerovim tekstovima.

Ulaznice za predstavu će biti besplatne i moći će se preuzeti u prostorijama Javne ustanove MESS od srijede, 3. maja, svakim radnim danom u periodu od 10 do 17 sati. S obzirom na to da je broj mjesta u Narodnom pozorištu ograničen, jedna osoba će moći preuzeti maksimalno dvije ulaznice.

Izvor: Agencije