Meryl Streep dobila prestižnu nagradu Princeza od Asturije

Trostruka dobitnica Oscara osvojila je jednu od najprestižnijih nagrada hispanofonog govornog područja, za ‘nezaboravne interpretacije složenih ženskih likova’.

Meryl Streep je nastupila u više od 60 filmova, stekavši status ikone za razne uloge (Reuters)

Trostruka dobitnica Oscara, američka glumica Meryl Streep, osvojila je jednu od najprestižnijih nagrada hispanofonog govornog područja Princeza od Asturije, za “nezaboravne interpretacije složenih ženskih likova” u karijeri dugoj više od 50 godina.

Nagradu je žiri je 73-godišnjoj glumici dodijelio u kategoriji umjetnosti, piše u saopćenju, prenosi Hina.

“Iskrenost i odgovornost koju unosi u izbor uloga prema nadahnutim i pomno biranim predlošcima nadilaze okvire filmskog platna”, dodaje se u saopćenju.

Trostruka oskarovka je nastupila u više od 60 filmova, stekavši status ikone za razne uloge, od majke koja je preživjela nacistički koncentracijski logor do majke koja pjeva ABBA-ine pjesme.

Posljednjeg Oscara osvojila je 2012. godine za ulogu Margaret Thatcher u filmu Željezna lady.

Scorsese, Coppola, Haneke, Gehry…

Prije toga nagradu je dobila 1980. godine za dramu Kramer protiv Kramera i 1983. godine za Sofijin izbor.

Nagrada Princeza od Asturije u iznosu od 50.000 eura jedna je od osam koje pokrivaju umjetnost, nauku i ostala područja, a svake je godine dodjeljuje fondacija nazvana u čast princeze Leonor, španske prijestolonasljednice.

Među dosadašnjim dobitnicima nagrade u području umjetnosti su američki režiseri Martin Scorsese i Francis Ford Coppola, austrijski režiser Michael Haneke i američki arhitekt Frank Gehry.

Nagrada će joj biti uručena na ceremoniji koju će organizirati španski kralj Felipe VI, a uživo će je u oktobru prenositi španska televizija.

Izvor: Agencije