Preminuo glumac, muzičar i aktivista Harry Belafonte

Smrt je potvrdio njegov glasnogovornik Ken Sunshine, a umro je od zatajenja srca.

Bio je pokretačka snaga iza projekta pjesme "We Are The World" za borbu protiv gladi u Etiopiji 1980-ih (Reuters)

Harry Belafonte, pjevač, kompozitor, glumac i politički aktivista, umro je u 96. godini, objavio je u utorak The New York Times, prenosi Hina pozivajući se na Reuters. Smrt je potvrdio njegov glasnogovornik Ken Sunshine. Umro je od zatajenja srca.

Belafonote je 1950-ih glumio u filmovima s rasističkim temama, a početkom 1960-ih sarađivao s Martinom Lutherom Kingom Jr. u pokretu za građanska prava. Bio je pokretačka snaga iza projekta pjesme “We Are The World” za borbu protiv gladi u Etiopiji 1980-ih. Pjesmu su izvodili Michael Jackson, Stevie Wonder, Bruce Springsteen, Bob Dylan, Ray Charles i Diana Ross i prikupila je milione dolara.

Također se borio protiv aparthejda u Južnoafričkoj Republici i koordinirao prvu posjetu Nelsona Mandele SAD-u.

Belafonte je jednom rekao da je bio u neprestanoj pobuni potaknut ljutnjom.

“Moramo biti dijelom bilo kakve pobune koja pokušava promijeniti sve ovo”, rekao je za The New York Times 2001. “Ljutnja je potrebno gorivo. Pobuna je zdrava.”

U intervjuu 2011. rekao je da je aktivista bio puno prije nego je postao umjetnik.

O predsjedniku Bushu

Belafonte je rođen 1927. u Harlemu, a rano djetinjstvo proveo je na Jamajci odakle mu potječe porodica. Obišao je svijet kao ambasador UNICEF-a, a 1987. je osnovao fondaciju za AIDS. Godine 2014. dobio je nagradu Američke akademije filmskih umjetnosti i nauke za humanitarni rad.

Tokom posjete Venecueli januara 2006. rekao je da je američki predsjednik George W. Bush “najveći terorista na svijetu”, a američko Ministarstvo domovinske sigurnosti usporedio je s nacističkim Gestapom.

Antologija njegove muzike objavljena je 1. marta 2017. u povodu 90. rođendana. Belafonte je bio prvi afromamerički izvođač koji je nagrađen Emmyjem 1960. Osvojio je i Grammyje 1960. i 1965. te Grammy za životno djelo 2000. Godine 1994. dobio je Nacionalnu medalju za umjetnost.

Izvor: Agencije