Netflix će investirati 2,5 milijarde dolara u južnokorejske sadržaje

Južna Koreja je posljednjih godina učvrstila svoj status kulturne sile, dijelom zahvaljujući eksplozivnom uspjehu Oscarom nagrađenog filma ‘Parazit’ i Netflix serije ‘Squid Game’.

Izvršni direktor Netflixa Ted Sarandos sastao se u Washingtonu s Yoon Suk-yeolom, predsjednikom Južne Koreje (Reuters)

Netflix će u naredne četiri godine investirati 2,5 milijardi dolara u južnokorejske sadržaje, najavio je izvršni direktor tog streaming diva Ted Sarandos nakon sastanka s Yoon Suk-yeolom, predsjednikom Južne Koreje, u Washingtonu.

Južna Koreja je posljednjih godina učvrstila svoj status kulturne sile, dijelom zahvaljujući eksplozivnom uspjehu Oscarom nagrađenog filma Parazit i Netflix serije Squid Game.

„Netflix sa zadovoljstvom potvrđuje da ćemo uložiti 2,5 milijardi dolara u Južnu Koreju, uključujući stvaranje korejskih serija, filmova i emisija bez scenarija u naredne četiri godine“, rekao je Sarandos za AFP.

Veliko povjerenje u južnokorejske kreativce

„Ovaj plan ulaganja je dvostruko veći od ukupnog iznosa koji je Netflix uložio na korejsko tržište otkako smo počeli našu uslugu u Južnoj Koreji 2016. godine“, dodao je.

Sarandos je rekao da Netflix ima „veliko povjerenje“ u kreativnu industriju Južne Koreje, za koju vjeruje da će nastaviti pričati sjajne priče.

U tom kontekstu, podsjetio je na nedavni uspjeh globalnih hitova poput The Glory i reality showa Physical 100.

Izvor: Agencije