Pobijedio na konkursu, pa odbio nagradu jer je fotografiju napravio AI

Boris Eldagsen osvojio je nagradu u kategoriji kreativne otvorene fotografije na uglednom takmičenju Sony World Photography Award.

Snimci koje je izradio AI ne bi se smjeli takmičiti za nagradu kao što je ova. Neću prihvatiti nagradu, rekao je Boris Eldagsen (Reuters)

Pobjednik ovogodišnjeg izdanja Sony World Sony World Photography Award priznao je da nagrađena fotografija nije njegovih ruku i očiju djelo već ga „potpisuje“ umjetna inteligencija (AI).

Njemački umjetnik Boris Eldagsen poslao je fotografiju naslovljenu „Pseudomnesia: Električar“ i osvojio nagradu u kategoriji kreativne otvorene fotografije na uglednom takmičenju Sony World Photography Award, prenosi Hina.

Ipak, priznao je da se koristio fotografijom koju je izradio AI kako bi testirao konkurenciju i otvorio raspravu o budućnosti fotografije.

U izjavi na svojoj mrežnoj stranici Eldagsen je priznao da je bio „zločest“ i zahvalio je sudijama što su „izabrali njegov rad i tako mu pružili priliku za historiju“, pa zapitao je li iko od njih posumnjao da je fotografiju izradio AI.

„Snimci koje je izradio AI ne bi se smjele takmičiti za nagradu kao što je ova“, rekao je Eldagsen i objavio: „Neću prihvatiti nagradu“.

Organizator nije vidio problem

Crnobijela fotografija prikazuje dvije žene različitih generacija.

Eldagsen je naglasio: „Nešto ovdje ne štima, zar ne? A to nešto je, prirodno, činjenica da nije riječ o stvarnoj fotografiji, već sintetički proizvedenoj slici“.

Korištenje umjetne inteligencije za sve i svašta od pisanja pjesama do eseja, bespilotne vožnje automobila i upotrebe u medicini potaknulo je burnu raspravu posljednjih mjeseci, a danas je u fokusu fotografija, posebno velike krivotvorine.

Glasnogovornik Sonyjevog takmičenja rekao je da je Boris Eldagsen i prije nego što je bio proglašen pobjednikom, u razgovoru s njima potvrdio da je snimak „sukreiran“ uz pomoć umjetne inteligencije.

„Kreativna kategorija otvorenog takmičenja pozdravlja eksperimentalne pristupe“, rekao je glasnogovornik. „Zbog toga smo smatrali da je rad ispunio kriterije da se takmiči u toj kategoriji i zato smo ga i uvrstili u takmičarski program“.

Nije želio obmanjivati

Pošto je umjetnik odlučio odbiti nagradu, rad koji je prijavio isključen je iz takmičenja, potvrdio je Sony.

Fotograf i bloger Feroz Khan posebno se zainteresirao za taj slučaj i poruči da se umjetniku nema što zamjeriti.

„Za sada većina ljudi teško može razdvojiti snimke koje je izradio AI od onih koje je snimio fotograf (barem na prvi pogled)“, napisao je Khan. „Za nekoliko mjeseci bit će vjerovatno još teže izdvojiti ključne razlike prije nego što se dubinski analizira fotografija. Imajući to na umu, Boris je rekao da bi organizatori takmičenja trebali uvrstiti kategoriju samo za snimke koje je izradio AI“.

Khan smatra da Eldagsen nije želio obmanjivati.

„Jasno je pokazao da je moguće prevariti čak i iskusne fotografe i stručnjake“, smatra Khan.

Izložba nagrađenih radova s ovogodišnjeg takmičenja Sony World Photography Awards održava se u Somerset Houseu u Londonu do 1. maja.

Izvor: Agencije