Promjene u fokusu obilježavanja Svjetskog dana baštine

Do danas je evidentirano ukupno 1.157 mjesta svjetske baštine (900 kulturnih, 218 prirodnih i 39 mješovitih dobara), a nalaze se u 167 zemalja.

Zemlje s najviše lokacija su: Italija (58), Kina (56), Njemačka (51), Francuska (49), Španija (49), Indija (40), Meksiko (35), Ujedinjeno Kraljevstvo (33) i Rusija (30) (Getty Images)

Države širom svijeta, čiji su narodi i preci tokom stoljeća ostavili bezvremene materijalne i kulturološke tragove u historiji, obilježavaju danas Svjetski dan baštine. Ovogodišnja tema obilježavanja glasi „Promjene baštine“.

Taj dan obilježava se kako bi se podigla svijest o važnosti zaštite kulturne baštine kao što su historijske građevine, spomenici i arheološka nalazišta, ali i slavila raznolikost baštine širom Zemlje, prenosi Fena.

Ideju o obilježavanju Svjetskog dana baštine predložilo je Međunarodno vijeće za spomenike i mjesta (ICOMOS) 1982. godine, a godinu kasnije i odobrila Generalna skupština Ujedinjenih naroda. Datum 18. april odabran je u spomen na dan kada je UNESCO usvojio Konvenciju o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine.

Najviše lokacija kulturne baštine u Italiji i Kini

Tema „Promjene baštine“, prema stavu ICOMOS-a, nudi priliku da se odgovori na pitanja u vezi s učenjem o tradicionalnim načinima znanja i sistemima znanja u vezi s klimatskim djelovanjem.

Naglašava korištenje kulturne baštine kao sredstva za promoviranje pravedne zaštite ranjivih zajednica pred klimatskim izazovima, usklađujući se s desetljećem djelovanja Ujedinjenih naroda. Tema potiče na razmišljanje o tome kako baština može igrati ulogu u rješavanju problema klimatskih promjena i podržavanju održivih radnji za dobrobit sadašnjih i budućih generacija.

Do aprila 2023. godine, ukupno je evidentirano 1.157 mjesta svjetske baštine (900 kulturnih, 218 prirodnih i 39 mješovitih dobara), a nalaze se u 167 zemalja. Zemlje s najviše lokacija su: Italija (58), Kina (56), Njemačka (51), Francuska (49), Španija (49), Indija (40), Meksiko (35), Ujedinjeno Kraljevstvo (33) i Rusija (30).

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada