I holivudski scenaristi prijete štrajkom

Scenaristi traže povećanje kompenzacije u vrijednosti 600 miliona dolara, što uključuje povišicu ‘minimalca’ i veće preostale isplate od ‘streaminga’, zajedno s povećanim doprinosima.

Od 9.218 članova udruženja scenarista, 98 posto je bilo za, a dva posto je bilo protiv štrajka (EPA)

Holivudski scenaristi izglasali su ogromnom većinom glasova članova udruženja „Writers Guild of America“ (WGA) da mogu krenuti u štrajk, što bi poremetilo produkciju i uticalo na ekonomiju južne Kalifornije.

Od 9.218 članova WGA, 98 posto je bilo za, a dva posto je bilo protiv štrajka, što dozvoljava liderima sindikata da pokrenu obustavu rada ukoliko ne budu u mogućnosti da pregovaraju o novom filmu i televizijskom ugovoru, prenio je Los Angeles Times.

„Iskazali ste kolektivnu snagu, solidarnost i zahtjev za promjenama, a brojke su vrlo očigledne. Nastavit ćemo da radimo za pregovaračkim stolom kako bismo postigli poštene ugovore za sve scenariste“, naveo je WGA.

Dodatni pritisak na pregovore

Glasanje je održano u periodu između 11. i 17. aprila i stavlja dodatni pritisak na pregovore između Saveza filmskih i televizijskih producenata i scenarista oko plata i uslova.

Scenaristi traže paket povećanja kompenzacije u vrijednosti od gotovo 600 miliona dolara. To uključuje povećanje minimalne plate i veće preostale isplate od streaminga, zajedno sa povećanim zdravstvenim i penzionim doprinosima.

Aktuelni trogodišnji ugovor, kojim je obuhvaćeno 11.500 scenarista, ističe 1. maja, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije