Otvoren Sajam knjiga u Sarajevu – u fokusu autorska prava i sloboda izražavanja

Posjetitelje Sajma, koji je počeo u srijedu, očekuju promocije, prezentacije, predavanja, okrugli stolovi i izložbe, a učesnici će se predstaviti kroz teme važne za književnost, izdavaštvo i kulturu.

Sajam knjiga je ove godine stavio u funkciju 33 posto više prostora u odnosu na prošlu godinu, a svoja izdanja predstavit će više od 120 izdavača (Fena)

Međunarodni sajam knjiga, jedan od najvećih kulturnih događaja u Bosni i Hercegovini koji će pod motom “Autorska prava i slobode” trajati do 17. aprila, svečano je otvoren u sarajevskom Centru Skenderija.

Sajam predstavlja jedinstvenu priliku za sve ljubitelje pisane riječi da otkriju najnovije naslove iz svijeta književnosti te da prisustvuju brojnim promocijama, prezentacijama, predavanjima, okruglim stolovima i izložbama, javlja Fena.

Stručnoj i širokoj publici učesnici će se predstaviti kroz niz tema važnih za književnost, izdavaštvo i kulturu, te će biti upriličen bogat prateći program.

Direktor Kantonalnog javnog preduzeća “Skenderija” Damir Petrinić rekao je, na otvorenju, kako je 34. sajam knjige “izvanredan događaj koji slavi kulturu i umjetnost pisane riječi te da slavi knjige i sve ono što one predstavljaju”.

“Ovogodišnji sajam knjige donosi nam bogat i raznolik program. Imat ćemo izdavače, pisce, umjetnike iz cijele regije koji će predstaviti najnovija djela”, rekao je Petrinić.

Autorska prava ključna za zaštitu stvaralaštva pisaca

Također je naglasio da će se u okviru sajma realizirati niz programa s fokusom na autorska prava, slobodu izražavanja, autentičnost i integritet originalnih djela kreativnosti te njenu važnosti za zaštitu umjetničke i kreativne izražajnosti.

“Želimo razgovarati i o aktuelnim pitanjima kao što su sloboda izražavanja i zaštita privatnosti u svijetu autorskih prava”, kazao je.

Predsjednik Programskog savjeta Sajma Ibrahim Spahić naglasio je važnost autorskih prava i slobode izražavanja u književnosti.

Spahić je istakao da su autorska prava ključna za zaštitu stvaralaštva pisaca, a sloboda izražavanja omogućava piscima da slobodno izraze svoje ideje i mišljenja. Također je govorio i o važnosti književnosti kao sredstva koje omogućava širenje znanja, promociju kulture i razumijevanja među narodima. On je naglasio da književnost ima moć da utječe na društvo te da izazove pozitivne promjene u društvu.

Pozvao je prisutne na otvorenju da se pridruže u zaštiti autorskih prava i slobode izražavanja u književnosti, te da podrže rad pisaca i izdavača koji su važni čuvari kulturne baštine.

Više prostora za izdavače

Sajam je ove godine stavio u funkciju 33 posto više prostora u odnosu na prošlu godinu i više od 120 izdavača na 110 štandova imaju na raspolaganju ukupno 4.500 kvadratnih metara prostora u dvorani Mirza Delibašić, foajeu, svečanom salonu i platou Centra Skenderija.

„Definitivno se može očekivati mnoštvo zanimljivih izdavača, knjižara, knjiga, tribina, predavanja“, najavio je direktor Kantonalnog javnog

Kao i svake godine, izdavači i izlagači su pripremili knjige za sve generacije, a repertoar je od dječjih knjiga i bojanki, svjetskih klasika, do najnovijih naslova sa domaće i svjetske autorske i izdavačke scene. Sajam je pripremio i specijalnu promociju e-izdavaštva, IT dostignuća, book radionice, 21 izložbu, performanse te video prezentacije posvećene knjigama, autorima i umjetnosti stvaranja.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada