Posljednjim filmom Puriše Đorđevića završen FEST

Prije projekcije filma, publika je mogla vidjeti retrospektivu, u vidu kratkih inserata, svih dugometražnih filmova veoma plodne karijere Puriše Đorđevića, koja je trajala punih 70 godina.

Film 'Treći svjetski rat' iranskog reditelja Houmana Seyyedija izabran je za najbolji film 51. FEST-a (Tanjug)

Filmom Usta puna zemlje, posljednjim ostvarenjem nedavno preminulog Puriše Đorđevića, svečano je zatvoren 51. FEST u Beogradu, javlja Tanjug.

Slavni reditelj je svoj posljednji projekt snimao sa 98 godina, a ekranizacija istoimenog romana iz 1974, pisca Branimira Šćepanovića, bila mu je želja više decenija.

Film je prikazan u programu „FEST Masters“, a Đorđević je posthumno ovjenčan nagradom „Milutin Čolić“ (prema osnivaču FEST-a) dnevnog lista Politika, za najboljeg reditelja srpskog filma.

Nagradu je primio njegov zet, poznati reditelj Radivoje Raša Andrić, koji je zahvalio u ime svoje supruge, a Purišine ćerke Lidije, na važnoj nagradi.

„Karijeru je počeo kao novinar upravo Politike, ali ga je film brzo ‘ščepao’. Poslednje delo Usta puna zemlje nije samo njegov film, već žudnja za životom“, istakao je reditelj Andrić u svom govoru.

Prije projekcije tog filma, publika je mogla vidjeti retrospektivu, u vidu kratkih inserata, svih dugometražnih filmova veoma plodne karijere Puriše Đorđevića, koja je trajala punih 70 godina.

Preminuo nekoliko sedmica nakon završetka filma

Drama u trajanju 75 minuta Usta puna zemlje je karakterističan film Puriše Đorđevića, javlja Tanjug, koji kroz glavnog junaka Marka pripovjeda priču o životu, odrastanju i putu koji svaki čovjek prolazi od rođenja do smrti, putu borbe koja je kod Đorđevića duboko ukorijenjena u antifašizmu.

Đorđević vodi publiku kroz suptilne emocije svog glavnog protagoniste kojeg uvlači u vrlo neobične situacije pomoću poznatog romana od pre pet decenija.

Glavni junak pokazuje put kroz kaljugu civilizacije ka izgubljenoj duhovnosti i osvajanju slobode.

Reditelj je u 98. godini završio snimanje tog djela, samo nekoliko sedmica prije nego što je preminuo 23. novembra 2022.

Tokom 10 dana trajanja festivala, publika je mogla pogledati 113 filmova iz 39 zemalja, od čega 107 premijerno, u okviru devet programskih cjelina. Program FEST-a se emitovao na šest beogradskih lokacija u devet bioskopskih sala.

Film Treći svjetski rat iranskog reditelja Houmana Seyyedija izabran je za najbolji film 51. FEST-a.

Izvor: Agencije