Zagrebačka publika će gledati stare srpske filmove

Zanimljiv izbor naslova je samo jedan od brojnih mogućih, što dovoljno govori o nekim mnogo boljim televizijskim vremenima na ovim prostorima, navedeno je u najavi.

Program u kinu Tuškanac je realiziran u saradnji sa Srpskim narodnim vijećem i Ambasadom Srbije u Zagrebu (Pixsell)

Zagrebačko kino Tuškanac kroz program „Ponovo radi bioskop – TV film u kinu“, koji će biti održan od 29. marta do 2. aprila, predstavlja 18 filmova snimljenih od kraja 1960-ih do početka 1990-ih u produkciji RTV Beograd.

Bogatstvo i kvalitet tadašnje igrane produkcije radiotelevizijskih kuća, među kojima su najjače bile RTV Beograd i RTV Zagreb, danas djeluju gotovo nestvarno, ističe se u najavi.

„Ovaj zanimljiv izbor naslova je stoga samo jedan od brojnih mogućih, što dovoljno govori o nekim mnogo boljim televizijskim vremenima na ovim prostorima“, prenosi Hina.

Riječ je o filmovima Dramskog programa, koji je po uzoru na BBC dugo uređivao književnik i dramaturg Filip David, što je privuklo i reditelje iz Zagreba, poput Branka Ivande i Lordana Zafranovića.

Prikazat će se tri TV filma Soje Jovanović (Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo, Daleko je Australija i Povratak lopova), te tri Đorđa Kadijevića (horori Leptirica i Štićenik te drama Čovjek koji je napao vuka).

Bit će tu i filmovi Zdravka Šotre (Vučari Gornje i Donje Polače, te Gospođa ministarka) i Slobodana Šijana (Šta se dogodilo sa Filipom Preradovićem) te televizijska drama Svečana obaveza Božidara Nikolića.

Teme aktuelne i danas

Lordan Zafranović je filmom Ubistvo u noćnom vozu ostvario svoju prvu saradnju s Mirkom Kovačem, a Branko Ivanda se u Drvenom sanduku Tomasa Vulfa, prema scenariju Danila Kiša, bavio temom holokausta.

Neke od tema kojima se filmovi bave aktualne su i danas – Kante ili kese Dragoslava Lazića prate buran sastanak stanara o odlaganju otpada, Krojači džinsa Srboljuba Božinovića govori o emigrantskim radnicima, dok je glavni lik Narodnog poslanika Slavenka Saletovića pojedinac iz provincije željan političke moći.

U programu su i Ratnički talenat Vladimira Andrića, Zvezdana prašina Jovana Konjovića, te Ožalošćena porodica Milana Karadžića.

Program, realiziran u saradnji sa Srpskim narodnim vijećem i Ambasadom Srbije u Zagrebu, otvara horor Leptirica, iz 1973. godine, Đorđa Kadijevića.

Ulaz na projekcije je besplatan.

Izvor: Agencije