Nakon 29 godina Bruce Dickinson ponovno nastupa u Sarajevu

Bruce Dickinson predvodi ekipu muzičara koji, uz orkestralnu pratnju, tokom velike ‘Jon Lord’s Concerto’ turneje izvodi pjesme za sve ljubitelje klasične muzike i rocka.

Dickinson je u decembru 1994. godine, tokom opsade Sarajeva, održao koncert zajedno s pratećim bendom (Reuters)

Nakon nastupa u Bukureštu te dva koncerta u Sofiji, velika „Jon Lord’s Concerto“ turneja, posvećena muzici osnivača legendarne grupe Deep Purple, nastavlja se u srijedu u Sarajevu, a potom putuje u Zagreb i Ljubljanu.

Bruce Dickinson (Iron Maiden), John O’Hara (Jethro Tull), Tanya O’Callaghan (Whitesnake), Kaitner Z Doka (Jon Lord, Ian Paice, Don Airey), Bernhard Welz (Jon Lord, Ian Paice, Don Airey) uz dirigenta Paula Manna (Deep Purple, London Symphony Orchestra) i orkestralnu pratnju izvode dvosatne koncerte za sve ljubitelje klasične muzike i rocka.

Set lista sastoji se od sva tri stavka Lordova Concerto For Group And Orchestra, dijelova Sarabande (drugog Lordovog solo albuma), najvećih hitova Deep Purplea, kao što su Smoke On The Water, Perfect Strangers, When A Blind Man Cries, Hush i Pictures of Home, te orkestralne premijere hitova iz solo karijere Brucea Dickinsona Jerusalem i Tears Of The Dragon.

Nakon evropske slijedi i južnoamerička turneja

Ovacije publike koje su uslijedile na kraju jedinstvene predstave i izvedbe muzičkog remek djela, kako u Bukureštu tako i u Sofiji, u kojem se majstorskim umijećem autora i besprijekornom izvedbom muzičara najviše svjetske klase spajaju utjecaji velikih „starih“ kompozitora i moderne, popularne umjetnosti, nagovijestile su sjajnu evropsku i južnoameričku turneju, prenijela je Hina.

Zbog podrške Sarajlijama tokom rata, Bruce Dickinson je 2018. godine proglašen počasnim građaninom Sarajeva (Reuters)

Nakon Bukurešta i Sofije svjetska muzička elita će, predvođena Dickinsonom, doći 22. marta i u Sarajevo, što će biti njegov drugi nastup, nakon onog historijskog tokom opsade prije 29 godina, u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Zbog podrške Sarajlijama tokom rata, Dickinson je 2018. godine proglašen počasnim građaninom Sarajeva.

„Concerto“ potom, 24. marta, odlazi u Dom Dražena Petrovića u Zagrebu, a dan kasnije u Cankarjev dom u Ljubljani. Evropska turneja završava u češkom Olomoucu i nakon toga seli na južnoamerički kontinent, gdje će tokom aprila imati četiri koncerta u Brazilu.

Izvor: Agencije