Radionica o tome ‘kako snimiti rat’ na ZagrebDoxu

Za ‘ZagrebDox Pro: Dox of War’ odabrano je osam projekata – iz Grčke, Hrvatske, Kanade, Srbije, Švicarske, Turske i Ukrajine.

Kroz radionicu će autori promišljati mogućnosti narativnih, vizualnih i etičkih pristupa njihovoj složenoj tematici (Pixsell - Arhiva)

Na predstojećem festivalu dokumentarnog filmova, koji počinje 26. marta u Zagrebu, održat će se i radionica za ostvarenja u nastajanju – ZagrebDox Pro, kojem će ove godine tema biti „Kako snimiti rat?“.

Za „ZagrebDox Pro: Dox of War“ odabrano je osam projekata – iz Grčke, Hrvatske, Kanade, Srbije, Švicarske, Turske i Ukrajine. Veći dio polaznika svoje filmove u razvoju trenutno snimaju na prvim linijama, oslikavajući ratnu stvarnost na specifičan i kreativan način, javlja Hina.

Kroz radionicu će promišljati mogućnosti narativnih, vizualnih i etičkih pristupa njihovoj složenoj tematici, u radu s iskusnim mentorima Hansom Robertom Eisenhauerom i Johnom Appeltom, najavili su organizatori.

Rad s vrhunskim mentorima i profesionalcima

Za polaznike, a dijelom i za javnost, organizirana su majstorska predavanja i razgovori s renomiranim svjetskim dokumentaristima koji su se istakli svojim filmovima o ratu, kao i s novinarima, fotografima i humanitarcima koji će podijeliti svoje praktično znanje i iskustvo rada u kompleksnim uvjetima ratnih situacija. Među njima su autori poput Sigal Jehude, Mile Turajlić, Alise Kovalenko, Tihomira Ladišića i Mile Tešaijeve.

Odabrani projekti su Izlaz kroz ludaru Nikole Ilića (Srbija, Švicarska), Nepoznat br. 1 Markijana Mirošničenka (Ukrajina), Savršenstvo kruga Borisa Bakala (Hrvatska), Olovka strašne stvarnosti Marije Ševčenko (Ukrajina), Presretanje Oksane Karpovič (Ukrajina), Sjećanja Vivian Papageorgiou (Grčka), Taoci rata Marije Derhačove (Ukrajina) i Trajno pretraživanje Berke Bas (Turska).

S festivala ističu kako im je cilj tim izvrsnim autorima stvoriti priliku da za vrijeme festivala predstave svoje projekte brojnim producentima i distributerima iz svijeta i regije, te omogućiti rad s vrhunskim mentorima i profesionalcima. Moderator i voditelj radionice je Nebojša Slijepčević.

Izvor: Agencije