Premijera predstave ‘Totovi’ u Sarajevskom ratnom teatru

‘Totovi’ su predstava koja govori o čovjekovoj želji za sigurnošću i slobodom; to je i priča o malom čovjeku koji brani život na koji je navikao, rekao je reditelj Andraš Urban.

'Totovi' su groteska s elementima satire, koji je Ištvan Erkenj, jedan od najpriznatijih mađarskih pisaca 20. vijeka, napisao na osnovu novele 'Dobrodošlica za majora' (SARTR / Fena)

Predstava Totovi, autora Ištvana Erkenja (István Örkény), a u režiji Andraša Urbana, bit će premijerno izvedena u petak na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR).

Totovi su groteska s elementima satire, koji je Erkenj, jedan od najpriznatijih mađarskih pisaca 20. vijeka, napisao na osnovu novele Dobrodošlica za majora iz 1966. godine. Inspirisana je stravičnom, istovremeno besmislenom i uzaludnom sudbinom mađarskih vojnika na Istočnom frontu u januaru 1943.

Reditelj predstave Andraš Urban se u najavi predstave osvrnuo na historijat teksta Totovi, koji nastaje u vrijeme kad je Mađarska „pod čizmom Sovjetskog Saveza“ bila u vremenu cenzure, prenosi Fena.

Ovo je, kako je naveo Urban, predstava koja govori o čovjekovoj želji za sigurnošću i slobodom. To je i priča o malom čovjeku koji brani život na koji je navikao.

‘Totovi smo zapravo svi mi’

Dramaturginja Vedrana Božinović istakla je da su Totovi predstava koja govori o specifičnim odnosima u društvu, cenzuri, ali i predstava koja se i nas tiče. Iako na našim prostorima, navela je ona, „nemamo javnu cenzuru, sami smo tako dobro izdresirani da znamo tačno gdje su te nevidljive granice“.

Totovi su beskrajno smiješan komad u kojem gledamo kako jedna porodica, jedan čovjek, počne raditi protiv sebe da bi zadovoljili nekoga. Smijemo se njihovoj naivnosti, njihovoj želji da ugode svim onim stvarima koje prepoznajemo i kod sebe. Do onog trenutka dok ne shvatimo koliko su Totovi zapravo mi“, kazala je, između ostalog, Božinović.

U predstavi igraju Davor Sabo, Sead Pandur, Adnan Kreso, Džana Džanić, Ana Mia Karić, Snežana Bogićević i Emir Fejzić.

Autorski tim predstave čine scenografkinja i kostimografkinja Adisa Vatreš-Selimović, dramaturginja Vedrana Božinović i kompozitorica Irena Popović-Dragović.

Izvor: Agencije