Trijumf filma ‘Sve u isto vrijeme’ na dodjeli Oscara

Najboljim glavnim glumcima na dodjeli nagrada ‘Oscar’ proglašeni su Brendan Fraser za ulogu u filmu ‘Kit’ i Michelle Yeoh za film ‘Sve u isto vrijeme’.

Osim u kategorijama najboljeg filma i ženske glavne uloge, film 'Sve u isto vrijeme' nagrađen je i u kategorijama režije, sporedne muške i ženske uloge, originalnog scenarija i montaže (EPA)

Najboljim filmom na 95. dodjeli Oscara proglašen je film Sve u isto vrijeme (Everything Everywhere All at Once), koji je pobijedio u ukupno sedam kategorija. Najboljim glavnim glumcima proglašeni su Brendan Fraser za ulogu u filmu Kit i Michelle Yeoh za film Sve u isto vrijeme.

Sve u isto vrijeme, mješavina akcijskog filma, „pomaknutog“ humora i naučne fantastike, prati kinesku imigranticu, vlasnicu praonice rublja Evelyn Wang (glumi je Michelle Yeoh), koju muče obiteljske i porezne brige. U haosu svakodnevice otkriva postojanje paralelnog svemira i ulazi u sukob sa zlim bićem za koje se poslije ustanovi da je alter ego njezine kćeri.

„Hvala Akademiji. Hvala studiju A24. Vi ste primijetili našu čudnovatost i vi ste nas podržavali godinu dana“, rekao je producent filma Jonathan Wang primajući „zlatni kipić“.

Film Sve u isto vrijeme u utrku za Oscara krenuo je s 11 nominacija, a osim u kategorijama najboljega filma i ženske glavne uloge, nagrađen je i u kategorijama režije, sporedne muške i ženske uloge, originalnog scenarija i montaže.

Za najbolji film nominirani su bili i Na zapadu ništa novo, Avatar: Put vode, Duhovi otoka, Elvis, Fabelmanovi, Tár, Top Gun: Maverick, Trokut tuge i Žene govore.

Michelle Yeoh najbolja glumica

„Za sve dječake i djevojčice koji me gledaju večeras, ovo je svjetlo nade i mogućnosti. Ovo je dokaz da se snovi ostvaruju“, rekla je Yeoh primajući Oscara za glavnu ulogu.

„I, dame, nemojte dopustiti da vam iko kaže da je vaše vrijeme prošlo“, rekla je glumica kojoj je ovo bila prva nominacija u karijeri koju je započela u Hong Kongu u akcijskim filmovima.

Michelle Yeoh (EPA)

Među njezinim najpoznatijim filmovima su Tigar i zmaj, Sjećanja jedne gejše i Suludo bogati Azijci.

Uz Yeoh u konkurenciji za Oscara bile su Cate Blanchett za ulogu manipulativne dirigentice u filmu Tár, Ana de Armas za ulogu Norme Jean (Marilyn Monroe) u biografskoj psihološkoj drami Plavuša, Andrea Riseborough za ulogu u filmu To Leslie i Michelle Williams za ulogu u Fabelmanovima.

Brendan Fraser, najbolji glumac

„Zahvalan sam Darrenu Aronofskom što mi je dobacio kreativan obruč za spašavanje i povukao me na palubu dobroga broda, Kita“, rekao je Fraser primajući Oscara za ulogu pretilog povučenog profesora koji poučava online, ali u isključenu kameru jer se srami svojeg izgleda.

Fraser, najpoznatiji po ulogama u filmu George iz džungle i trilogiji Mumija, Oscarom je nagrađen za prvu glavnu filmsku ulogu nakon devet godina.

Brendan Fraser (EPA)

Film Kit osvojio je i Oscara za šminku i frizuru.

Uz Frasera su za Oscara za glavnu mušku ulogu bili nominirani i Austin Butler za utjelovljenje rock legende u filmu Elvis, Colin Farrell za ulogu farmera opsjednutog obnovom prijateljstva u Duhovima otoka, Paul Mescal za ulogu oca u filmu Poslije sunca i Bill Nighy za ulogu u filmu Living.

Popis svih dobitnika

najbolji film: Sve u isto vrijeme

režija: Daniel Kwan and Daniel Scheinert, Sve u isto vrijeme

glavna muška uloga: Brendan Fraser, Kit

glavna ženska uloga: Michelle Yeoh, Sve u isto vrijeme

sporedna muška uloga: Ke Huy Quane, Sve u isto vrijeme

sporedna ženska uloga: Jamie Lee Curtis, Sve u isto vrijeme

originalni scenarij: Daniel Kwan i Daniel Scheinert, Sve u isto vrijeme

adaptirani scenarij: Sarah Polley, Žene govore

animirani film: Pinocchio, Guillermo del Toro, Mark Gustafson, Gary Ungar i Alex Bulkley

strani film: Na zapadu ništa novo, Njemačka

dokumentarni film: Navalni, Daniel Roher

kratkometražni dokumentarni film: Šaptači slonovima, Kartiki Gonsalves i Guneet Monga

kratkometražni igrani film: An Irish Goodbye, Tom Berkeley i Ross White

kratkometražni animirani film: Dječak, krtica, lisac i konj, Charlie Mackesy i Matthew Freud

originalna muzika: Na zapadu ništa novo, Volker Bertelmann

originalna pjesma: Naatu naatu (RRR), muzika M.M. Keeravaani, tekst Chandrabose

zvuk: Top Gun: Maverick, Mark Weingarten, James H. Mather, Al Nelson, Chris Burdon i Mark Taylor

scenografija: Na zapadu ništa novo, Christian M. Goldbeck i Ernestine Hipper

kamera: Na zapadu ništa novo, James Friend

šminka i frizura: Kit, Adrien Morot, Judy Chin i Annemarie Bradley

kostimografija: Black Panther: Wakanda zauvijek, Ruth Carter

montaža: Sve u isto vrijeme, Paul Rogers

vizualni efekti: Avatar: Put vode, Joe Letteri, Richard Baneham, Eric Saindon i Daniel Barrett.

Izvor: Agencije