Filmom o epidemiji velikih boginja u Jugoslaviji počinje Beldocs

Scenarista i reditelj Mladen Kovačević tematizuje epidemiju variole vere u Jugoslaviji 1972. godine, a sastavljen je od arhivskih snimaka, saopćeno je iz Beldocsa.

16. izdanje Beldocsa bit će održano od 10. do 17. maja (Beldocs)

Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs otvorit će 10. maja u Domu omladine Beograda dokumentarni film Još jedno proljeće scenariste i reditelja Mladena Kovačevića, najavili su organizatori.

Kovačevićev “dokumentarni medicinski triler tematizuje epidemiju variole vere (velikih boginja) u Jugoslaviji 1972. godine, a sastavljen je od arhivskih snimaka”, saopćeno je iz Beldocsa, prenosi Tanjug.

“Priča je bazirana na intimnoj reminiscenciji naratora i protagoniste, doktora Zorana Radovanovića, koji je kao jedan od rijetkih imunih epidemiologa u regionu bio na poprištu borbe koja će ostati upamćena u analima svjetske medicine”, navedeno je u saopćenju.

Premijera u Karlovym Varyma

Iz Beldocsa navode da Još jedno proljeće,”ostajući dosljedno faktografskoj građi i oslanjajući se na žanrovske konvencije trilera i horora, dočarava zloslutni karakter bolesti i preispituje odnos današnjih i nekadašnjih (jugoslovenskih) društveno- političkih prilika”.

Film je imao svjetsku premijeru na festivalu u Karlovym Varyma 2022. godine.

Kako je najavljeno, 16. izdanje Beldocsa bit će održano od 10. do 17. maja.

Izvor: Agencije