U Los Angelesu se večeras održava 95. ceremonija dodjele Oscara

Svečana 95. ceremonija dodjele Oscara, nagrada američke Akademije filmskih umjetnosti i nauke biće održana u nedjelju kasno uvečer u pozorištu Dolby u Los Angelesu.

Oscari se dodjeljuju u 24 kategorije (AP)

Svečana 95. ceremonija dodjele Oscara, nagrada američke Akademije filmskih umjetnosti i nauke biće održana u nedjelju kasno uvečer u pozorištu Dolby u Los Angelesu, a ove godine je favorit komedija Everything Everywhere All At Once sa 11 nominacija.

Neobična priča o vlasnici jedne perionice uronjenoj u paralelne univerzume, osvojila je najviše, 11 nominacija za Oscara. Film je poslije nominacija dobio još nekoliko američkih nagrada, prenosi Beta.

Režiserski duo Daniel Kwan i Daniel Scheinert filma osvojio je u Hollywoodu nagradu američkog Udruženja režisera (Directors Guild of America – DGA). Film je prošle godine bio veliki hit. Zaradio je gotovo 100 miliona dolara širom svijeta. Komedija osvojila je nagradu i Američkog udruženja producenata (Producers Guild of America – PGA) kao najbolji film.

Po devet nominacija su dobili njemački film All Quiet on the Western Front (Na Zapadu ništa novo) i irska tragikomedija The Banshees of Inisherin.

Ostvarenje All Quiet on the Western Front njemačkog režisera Edwarda Bergera osvojilo je nagradu za najbolji film na nedavnoj dodjeli nagrada Britanske Akademije za filmsku i televizijsku umjetnost (BAFTA). Berger (53) osvojio je još jednu nagradu BAFTA za najboljeg režisera za film koji je adaptacija istoimenog romana Ericha Marie Remarquea.

Nagrade DGA, PGA i BAFTA, koje se dodjeljuju prije Oscara, često su pouzdani pokazatelji ko bi mogao da osvoji prestižnu nagradu Akademije filmskih umjetnosti i nauke.

Ostvarenje Elvis o legendi rokenrola Elvisu Presleyu dobilo je osam nominacija, dok je film Stevena Spielberga The Fabelmans dobio sedam nominacija.

Incidident na dodjeli Oscara

Prošlogodišnja dodjela Oscara na kojoj je ostvarenje CODA režiserke Sian Hederdobitnik Oscara za najbolji film, obilježena je incidentom.

Glumac Will Smith se tokom ceremonije popeo na binu, i vidno ljut, ošamario je komičara Chrisa Rocka koji se našalio na račun obrijane glave Smithove supruge Jade Pinkett Smith, koja pati od alopecije, značajnog gubitka kose.

Smith je Rocku rekao da ne pominje njegovu ženu, dok je komičar poslije dobijenog šamara rekao da je to “najveća noć u historiji televiziji”. Rock je uporedio obrijanu glavu Smithove supruge s obrijanom glavom glumice Demi Moor Moor u filmu G.I. Jane Ridleyja Scotta iz 1997. godine.

Potom se Smith izvinio primajući Oscara za najboljeg glumca. “Ljubav vas tjera da činite lude stvari”, rekao je glumac. Akademija je potom reagirala i osudila Smithov postupak.

Za sada se ne zna da li će ovogodišnji domaćin ceremonije komičar Jimmy Kimmel pomenuti taj incident.

Pop pjevačica Rihanna pjevat će na ceremoniji pjesmu iz filma Black Panther: Wakanda Forever. Pop zvijezda će pjevati svoj hit Lift Me Up, koji je nominiran u kategoriji najbolje originalne pjesme.

Oscari se dodjeluje u 24 kategorije. Nagradu predstavlja pozlaćena statua napravljena od britanijuma na crnoj metalnoj osnovi, dugačka 13,5 inča (34 centimetara) i teška 3,85 kilograma. Prikazuje viteza napravljenog u stilu art decoa, kako drži krstaški mač stojeći na rolni filma.

Svečana ceremonija na kojoj se proglašavaju pobjednici, jedna je od najuglednijih ceremonija dodjele nagrada u svijetu. Ujedno je i najstarija svečanost dodjele nagrada u medijima.

Ceremonija će biti održana u pozorištu Dolby u Los Angelesu.

Izvor: Agencije