Zelenski ni ove godine neće govoriti na dodjeli Oscara

Odluka organizatora dodjele filmskih nagrada donesena je nakon objavljivanja rezultata ankete prema kojoj je američka podrška Ukrajini smanjena.

Zelenski je je prošle godine tokom dodjele Grammy nagrada i Zlatnih globusa, kao i na filmskim festivalima poput onih u Cannesu i Berlinu (Reuters)

Prijedlog ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da govori na ceremoniji dodjele filmskih nagrada Oscar odbijen je drugu godinu zaredom.

Zelenski je nastojao da se putem video-poziva pojavi u nedjeljnom televizijskom programu nakon što se pojavio na drugim kulturnim manifestacijama, ali mu je zahtjev odbijen, prenio je The Guardian.

Kako navodi britanski list, ova odluka donesena je nakon objavljivanja rezultata nedavne ankete prema kojoj je američka podrška Ukrajini smanjena.

Obraćao se više puta na festivalima i dodjelama nagrada

Prošle godine je objavljeno da je izvršni producent Oscara Will Packer izrazio zabrinutost ako se Zelenskom dozvoli pojavljivanje jer su „svi pogođeni sukobom u Ukrajini bijelci, dok prethodne tragedije koje su se odnosile na ljude druge boje kože nisu dobile istu pažnju“.

Zelenski se tokom 2022. pojavio putem video-poziva tokom dodjele Grammy nagrada i Zlatnih globusa, kao i na filmskim festivalima poput onih u Cannesu i Berlinu, podsjeća Tanjug.

Izvor: Agencije