Kompozitor Burt Bacharach preminuo u 94. godini

Bacharach je 2008. godine proglašen “najvećim živim kompozitorom” prilikom dodjele nagrade Grammy za životno djelo.

Bacharach je napisao hitove za mnoge poznate umjetnike, uključujući Cillu Black, Dusty Springfield, Sir Toma Jonesa i The Carpenters. (EPA)

Burt Bacharach, pjevač, tekstopisac, pijanist, producent i jedan od najvećih kompozitora u historiji pop muzike, autor hitova kao što je “Raindrops Keep Fallin’ On My Head” iz proslavljenog filma, umro je u 94. godini života.

Njegov publicist potvrdio je novinskoj agenciji PA da je umro u srijedu u svom domu okružen rodbinom te da je Bacharachova porodica zatražila privatnost u ovom trenutku.

Pisac tekstova i pijanist napisao je stotine pjesama od 1960-ih do 1980-ih, mnoge sa svojim dugogodišnjim tekstopiscem Halom Davidom, koji je umro 2012. u dobi od 91 godine.

Brojni hitovi

Bacharach je napisao hitove za mnoge poznate umjetnike, uključujući Cillu Black, Dusty Springfield, Sir Toma Jonesa i The Carpenters.

Springfield je bio jedan od njegovih najpoznatijih saradnika, izvodeći mnoge hitove uključujući “The Look Of Love,”, a komponirao je i “What’s New Pussycat?” i “Promise Her Anything” za Sir Toma.

Američka pjevačica Dionne Warwick bila je još jedna od njegovih najdražih saradnika, koautorica hita iz 1985. godine “That’s What Friends Are For”, na kojem su bili Sir Elton John, Stevie Wonder i Gladys Knight.

Jedan od najvećih svih vremena

Nominiran je za 21 nagradu Grammy, a osvojio ih je šest.

Bacharach je također bio trostruki dobitnik Oscara, a njegova pjesma “Raindrops Keep Falling on My Head”, koju je izveo BJ Thomas i koja se pojavila u filmu “Butch Cassidy and the Sundance Kid”, osvojila je Grammy i Oscara 1969. godine.

Godine 1982. on i njegova tadašnja supruga Carole Bayer Sager, koja je pisala muzičke tekstove, osvojili su Oscara za “Best That You Can Do” iz filma Arthur.

Bacharach je 2008. godine proglašen  “najvećim živim kompozitorom” prilikom dodjele nagrade Grammy za životno djelo.

Izvor: Agencije