Ruben Ostlund na čelu žirija Filmskog festivala u Cannesu

Švedski reditelj je osvojio glavnu nagradu kanskog festivala prošle godine za film ‘Trougao tuge’, a pet godina ranije za ‘Kvadrat’.

Prošle godine je Ostlund, na Sarajevo Film Festivalu, dobio Počasno srce Sarajeva (EPA)

Dvostruki dobitnik Zlatne palme Ruben Ostlund predsjedavat će žirijem ovogodišnjeg Filmskog festivala u Cannesu, javlja fena.

Ostlund je osvojio glavnu nagradu festivala prošle godine za film Trougao tuge, razuzdanoj satiri o klasnim ulogama i neukusu ekstremnog bogatstva. Pet godina ranije, osvojio je Zlatnu palmu za film Kvadrat, sa sličnim pogledom na svijet umjetnosti koji izaziva jezu.

U izjavi, Ostlund je rekao da je „sretan, ponosan i ponizan što mu je ukazana čast“ vođenja žirija, koja dolazi tačno 50 godina nakon što je Šveđanka Ingrid Bergman imala tu ulogu.

Treći je to put da dvostruki dobitnik Palme predvodi žiri u Cannesu, nakon Francisa Forda Coppole i Emira Kusturice, i prvi put da je pripala nekome godinu nakon pobjede.

Selekcija filmova za naredni festival u Cannesu bit će objavljena sljedeći mjesec, zajedno s ostalim članovima žirija.

Godinama u svjetskom vrhu

Ostlund je postao poznat po svojim oštrim uvidima u neugodne slabosti zapadne srednje klase.

Prvo je privukao međunarodnu pažnju filmom Force Majeure iz 2014. godine, o ocu na skijanju koji spašava svoj mobilni telefon prije svoje djece tokom lavine.

Osvojio je drugoplasiranu nagradu žirija u sklopu takmičarskog programa Un Certain Regard u Cannesu.

Tri godine kasnije, otišao je ravno na vrh, osvojivši Zlatnu palmu za Kvadrat, čija se radnja odvija u Švedskoj, ali u kojem glume američka glumica Elisabeth Moss i britanski Dominic West.

Prošle godine je, na Sarajevo Film Festivalu, dobio Počasno srce Sarajeva.

Izvor: Agencije