David Bowie će dobiti muzej u Londonu

Stvaranje Centra za proučavanje izvođačke umjetnosti Davida Bowieja omogućit će pristup kreativnom procesu muzičkog inovatora i kulturne ikone.

Bowiejeve radikalne inovacije nastavljaju da utiču na dizajn, vizuelnu kulturu, te inspiriraju modne kreatore, kao i mlađe umjetnike (EPA)

Kostimi, fotografije, pisma, više od 80.000 predmeta iz arhive Davida Bowieja poslano je u Muzej Viktorije i Alberta (Victoria and Albert Museum), koji će otvoriti posebnu lokaciju za tu namjenu u Londonu 2025. godine, prenosi AFP.

Stvaranje Centra za proučavanje izvođačke umjetnosti Davida Bowieja, u istočnom Londonu, omogućit će pristup „kreativnom procesu muzičkog inovatora i kulturne ikone“, naveo je muzej.

Taj centar će objediniti predmete uključujući rukom pisane tekstove, pisma, partiture, instrumente i nagrade, ali i kostime kao što su oni Ziggyja Stardusta iz 1972. godine.

Arhiva umjetnika koji je preminuo 2016. obuhvata i 70.000 fotografija i negativa fotografija.

Donacija za muzej vrijedna 10 miliona funti

„Muzej Viktorije i Alberta je sretan što postaje čuvar tih nevjerovatnih stvari iz arhiva i što može da ih predstavi javnosti“, izjavio je direktor muzeja Tristram Hunt.

Prema njegovim riječima, Bowiejeve radikalne inovacije kroz muziku, pozorište, film, modu i stil nastavljaju da utiču na dizajn, vizuelnu kulturu, te inspiriraju modne kreatore, kao i mlađe umjetnike.

Centar će biti otvoren zahvaljujući nasljednicima Davida Bowieja i donaciji od 10 miliona funti (oko 11,4 miliona eura) Fondacije porodice Blavatnik i grupe Warner, prenosi Beta.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada