Dickinson praćen filharmonijom stiže u Sarajevo, Zagreb, Ljubljanu

Odlukom Gradskog vijeća Grada Sarajeva Bruce Dickinson je 2018. godine proglašen počasnim građaninom glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Uz Brucea Dickinsona na koncertu će nastupiti čitav niz legendarnih imena (EPA)

U Košarkaškom centru Dražen Petrović, 24. marta, uz Concerto For Group & Orchestra slavnog Jona Lorda i najveće hitove Deep Purplea, publika će moći uživati i u pjesmama Brucea Dickinsona u orkestralnom aranžmanu u izvedbi Zagrebačke filharmonije i grupe vrhunskih svjetskih muzičara, prenosi Hina.

Tears of the Dragon i Jerusalem hitovi su Brucea Dickinsona, za koje je orkestralni aranžman napisao Richard Whilds, britanski kompozitor i dirigent koji je zaslužan i za aranžman Smoke on the Water, verzije koja se također izvodi na ovoj turneji, objavio je organizator koncerta Music Time.

Dirigent projekta Paul Mann (Deep Purple, London Symphony Orchestra) aranžirao je pjesme When a Blind Man Cries, Hush i Perfect Strangers (Lord, Mann), a aranžmane ostalih Deep Purpleovih hitova, sva tri stavka “Concerto For Group & Orchestra” i dijelova “Sarabande” (drugog Lordovog solo albuma) koji se izvode ovom prilikom potpisuje Jon Lord, klavijaturist i jedan od osnivača legendarne hard rock grupe.

Svjetska klasa

Zagrebačka publika će tako uz Brucea Dickinsona, pjevača Iron Maidena s kojima je prodao više od 100 miliona albuma, i Paula Manna, koji je uz Deep Purple i Londonski simfonijski orkestar dirigirao filharmonijama diljem svijeta, na pozornici zagrebačke Cibone vidjeti i čuti 74 člana dobro poznate i cijenjene Zagrebačke filharmonije uz još četiri sjajna muzičara svjetskog kalibra.

Klavijature će svirati John O’Hara, multi-instrumentalist i kompozitor koji je posljednjih 20 godina član čuvene britanske progressive-rock grupe Jethro Tull. Na bas gitari je Tanya O’Callaghan, članica legendarne grupe Whitesnake i etablirana irska muzičarka. Gitaru svira Kaitner Z Doka, gitarski virtuoz, muzički kompozitor i producent, porijeklom iz Dubrovnika. Za bubnjevima je Bernhard Welz, cijenjeni austrijski bubnjar, kompozitor i producent, također član posljednje postave Lordovog banda.

Sarajevo, Zagreb i Ljubljana

Dva dana prije Zagreba Bruce Dickinson sa Zagrebačkom filharmonijom će nastupiti pred sarajevskom publikom u dvorani “Mirza Delibašić”, gdje će izvesti isti repertoar.

Set lista na sarajevskom koncertu sastoji se od sva tri dijela Lordovog “Concerto For Group & Orchestra”, dijelove “Sarabande”, kao i neke od najvećih hitova Deep Purplea, poput Smoke on the Water, Perfect Strangers, When a Blind Man Cries, Soldier of Fortune, ali i dvije pjesme Brucea Dickinsona. Svaka će pjesma sadržavati potpuni orkestralni aranžman.

Osim u Sarajevu i Zagrebu, oni će održati koncert i 25. marta u Cankarjevom domu u Ljubljani.

Počasni građanin Sarajeva

Podsjećamo, odlukom Gradskog vijeća Sarajeva Bruce Dickinson je 2018. godine proglašen počasnim građaninom Sarajeva.

Dickinsona je za nagradu predložilo Udruženje umjetnika Concept Media, što su vijećnici prihvatili.

Priznanje je dobio najviše zahvaljujući koncertu koji je održao 14. decembra 1994. u opkoljenom Sarajevu.

Manifestacija je upriličena u Bosanskom kulturnom centru, u organizaciji UNPROFOR-a, a uz podršku lokalnih ustanova.

Koncert koji je donio dašak mira

Tom prilikom Dickinson je sa članovima svog benda iz Splita doputovao u opkoljeni grad kamionom humanitarne organizacije.

“To je bio koncert koji je ljudima vratio nadu i koji ih je uvjerio da nisu sami. Koncert koji je donio dašak mira u razoreni grad. Bruce je, zajedno sa svojim bendom, Sarajkama i Sarajlijama, podario koncert u koji i danas rijetko ko može povjerovati. Ali, podario im je i nešto mnogo važnije: vratio im je nadu i poručio im da nisu sami na svijetu. I ljudi su mu povjerovali”, navedeno je u objašnjenju prijedloga Concept Medije.

O koncertu je napravljen i dokumentarni film Scream for Me Sarajevo, a za potrebe snimanja Dickinson je ponovo boravio u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Izvor: Al Jazeera i agencije