Izložba Warholovih djela u saudijskoj pustinji

Organizatori izložbe su pokušali povući vezu između svijeta kojeg je Warhol predstavljao, odnosno New Yorka prije pola stoljeća i Saudijske Arabije danas.

Predstavljeni su portreti nekih od najvećih imena period od 1960-ih do 1980-ih (AP)

Kultni portreti zvijezda, kao što su Marlon Brando i Dolly Parton, koje je napravio Andy Warhol izloženi su u saudijskoj pustinji, a prva izložba pokojnog diva pop-arta u Saudijskoj Arabiji posveta je umjetnikovoj opsjednutosti slavnima, javlja AFP.

Organizatori su pokušali povući vezu između svijeta kojeg je Warhol predstavljao, odnosno New Yorka prije pola stoljeća i Saudijske Arabije danas.

„Warhol je odrastao u vrijeme radikalnih promjena u Americi 1950-ih i 1960-ih, vrijeme potpuno nove živahne kulture mladih, i on je to zabilježio i odražavao“, rekao je Sumantro Ghose, direktor umjetničkog programa u Al Uli, saudijskom gradu u kojem se održava izložba.

„Trenutno smo u Saudijskoj Arabiji u vremenu velikih promjena, velike transformacije“, dodao je Ghose.

Vjerovatno bi uživao

Prema riječima Patricka Moorea, direktora Warholovog muzeja, umjetnik bi vjerovatno uživao u prilici da pokaže svoj rad u Saudijskoj Arabiji.

„Mislim da bi mu ova zemlja koja se na neki način razvija pred našim očima bila fascinantna“, rekao je Moore za AFP. „Volio bi činjenicu da je možda bio prvi zapadni umjetnik koji izlaže na ovom nivou u Saudijskoj Arabiji“.

Smještena u Maraji, koncertnoj dvorani sa zrcalima pored pješčanih planina u Al Uli, izložba pokazuje neke od glamuroznijih djela iz Warholovog kataloga u tri glavne prostorije.

Posjetitelji se prvo susreću s kratkim video zapisima slavnih snimljenim u njegovom studiju „Factory“ na Manhattanu: zamišljena Edie Sedgwick, Lou Reed koji pijucka bezalkoholno piće i Dennis Hopper.

Tu su zatim portreti nekih od najvećih imena tog doba: od Jacqueline Kennedy Onassis i Judy Garland u 1960-ima do Debbie Harry i princeze Caroline od Monaka u 1980-ima.

Posljednja soba posvećena je Warholovim „Srebrnim oblacima“, balonima punjenim helijem koje drže obožavatelji.

Izložba malo zadire u Warholov život, ali Moore je rekao da je to zato što se nije uredno uklopila u fokus koji prenosi naslov: Slava.

Izvor: Agencije