Dodjelom nagrada za doprinos umjetnosti počeo 51. FEST

Tokom Međunarodnog filmskog festivala FEST biće prikazano gotovo 100 premijernih ostvarenja u okviru različitih programskih cjelina.

Režiseru Lordanu Zafranoviću je uručena nagrada za poseban doprinos filmskoj umjetnosti (Tanjug/ Vladimir Šporčić)

Režiseru Lordanu Zafranoviću i producentu Dobrivoju Tanasijeviću Den Tani uručene su u petak navečer nagrade Beogradski pobednik za poseban doprinos filmskoj umjetnosti, na svečanom otvaranju Međunarodnog filmskog festivala FEST.

Nakon dodjele priznanja i svečanog otvaranja FESTA u mts Dvorani emitovani su kratki film “Bakšiš” i dugometražno ostvarenje “Zločin je moj”, prenosi Beta.

Umjetnički direktor festivala Jugoslav Pantelić publici je poručio da filmove na festivalu gledaju “lično i sa radoznalošću”, da biraju šta se uklapa u njihovo viđenje svijeta, ali i da budu otvoreni za drugačija iskustva.

“FEST me podseća na čuveni Andrićev most zato što se na njega reflektuju društvene i istorijske promene, ali ipak uspeva da aih nadživi i ostane veran sebi i zato što nas kao most spaja”, rekao je Pantelić.

U žiriju glavnog takmičarskog programa su producentica Jelena Mitrović, glumica Jovana Stojiljković, glumac Petar Benčina i režiser Vinko Brešan i režiser, scenarista i producent Laza Razanajatovo.

Petočlani žiri odlučivat će o nagradama Beogradski pobjednik za najbolji film FEST-a, najbolju režiju, mušku i žensku uloga, scenarij i najbolji debi.

Biće dodijeljene i nagrade Nebojša Đukelić, nagrada lista Politika i nagrada filmskih kritičara Fedora.

Premijerna prikazivanja

Tokom festivala biće prikazano gotovo 100 premijernih ostvarenja u okviru različitih programskih cjelina.

Glumica Barbara Sukowa, muza režisera Rainera Wernera Fassbindera, i glumačka legenda Udo Kier dobitnici su međunarodnog počasnog Beogradskog pobjednika na 51. FEST-u.

Na programu FEST-a su njihova najnovija ostvarenja “Daliland” i “Moj komšija Adolf”, a u čast počasnih nagrada u okviru selekcije FEST klasik, biće prikazani i filmovi “Lola” i “Znak đavola” u kojima su ostvarili kultne uloge.

Glavni takmičarski program u subotu će u 17:00 u Sali 1 MTS Dvorane otvoriti francusko-marokanski film Prokleti ne plaču, režisera Fyzala Boulife.

U Glavnom takmičarskom programu FEST-a je 17 filmova iz 15 zemalja.

FEST traje do 5. marta, a program je dostupan na stranici festivala.

Izvor: Agencije