Milan Mladenović posthumno proglašen počasnim građaninom Sarajeva

Odluka je donesena jednoglasno, čime je frontmen EKV-a prvi put dobio adekvatno priznanje u gradu u kojem je proveo dio svog djetinjstva.

U odluci Gradskog vijeća Sarajeva govorilo se i o Milanovoj ljudskoj veličini koja se naročito pokazala tokom devedesetih godina (EKV/Facebook)

Gradsko vijeće Grada Sarajeva usvojilo je odluku kojom je Milan Mladenović posthumno proglašen počasnim građaninom Sarajeva.

Odluka je donesena jednoglasno, sa 25 glasova za, čime je frontmen EKV-a, 29 godina nakon smrti, prvi put dobio adekvatno priznanje u gradu u kojem je proveo dio svog djetinjstva, prenosi portal Klix.

“Milan Mladenović je arhetipska pojava na rock sceni bivše Jugoslavije. Njegovo djelovanje u velikoj je mjeri obilježeno i borbom protiv narastajućeg primitivizma krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Borio se za mladost koja je zenit doživjela pred početak mračnih ratnih godina”, stoji u prijedlogu koji je Gradskom vijeću uputio Toni Vukadin.

U odluci se govorilo i o Milanovoj ljudskoj veličini koja se naročito pokazala tokom devedesetih godina.

Antiratni angažman

“Kada su svi nijemo šutili, Milan je na dodjeli nagrade za grupu godine rekao: ‘Nama je vrlo olakšano da osvojimo ovu nagradu, zbog toga što mnogi naši drugovi su morali da napuste ovu zemlju, a neki od njih ovog trenutka možda su živi, a možda i nisu živi – u Sarajevu, Zagrebu, Dubrovniku, Rijeci'”, naglašava se.

Svoj antiratni angažman nastavio je kroz sastav “Rimtutituki” koji su činili brojni beogradski muzičari, a koji je nastao kao revolt zbog svih dešavanja u već tada bivšoj Jugoslaviji.

Na nastup koji se trebao održati 1993. godine u Banjoj Luci odbio je doći iz protesta što je srušena banjalučka džamija Ferhadija.

Nakon svih dešavanja u Jugoslaviji, vidjevši da ne može pomoći, Milan je odlučio otići u Brazil, gdje je snimio svoj posljednji materijal Angel's Breath.

Izvor: Agencije