Više od 100 filmova na ovogodišnjem ZagrebDoxu

Festival će ove godine biti okrenut publici koja je pokazala kako voli dokumentarce na velikom platnu uprkos svim promjenama koje je donijelo doba ‘streaming’ servisa, ističu iz ZagrebDoxa.

Evropska filmska akademija uvrstila je ZagrebDox u najuži krug elitnih svjetskih festivala čiji filmovi konkuriraju za godišnju nagradu krovne evropske filmske institucije (Pixsell)

Ovogodišnje, devetnaesto izdanje Međunarodnoga festivala dokumentarnog filma ZagrebDox održat će se od 26. marta do 2. aprila, a posjetitelje uz više od stotinu filmova očekuju brojni gosti, popratna događanja i razgovori, najavljuju organizatori festivala.

Ove će godine ZagrebDox u velikoj mjeri biti okrenut publici koja je lani ponovno pokazala kako voli dokumentarce na velikom platnu uprkos svim promjenama koje je donijelo doba streaming servisa, ističu iz ZagrebDoxa.

„Kako je u proteklom razdoblju zbog pandemije dovršavanje dokumentaraca bilo nešto sporije, ove smo se godine suočili s pregršt doista sjajnih doxova, tako da je selekcija bila duga i složena. O tome možda najbolje govori činjenica da smo odlučili vratiti izuzetno popularne programe ‘Glazbeni globus’ i ‘Happy dox'“, Nenad Puhovski, ističe osnivač i direktor festivala.

Nagrađivani dokumentarci sezone

S druge strane, dodaje, „o sve većoj popularnosti dokumentaraca vjerojatno najbolje govori činjenica o ‘prenapučenosti’ programa Majstori s filmovima Herzoga, Ivorya, Schlöndorffa i drugih“.

Na Doxu će i ove godine biti prikazani najnagrađivaniji dokumentarci prošle sezone, kao što je dobitnik Zlatnog lava iz Venecije Sva ljepota i krvoproliće Laure Poitras, a tu su i najnoviji filmovi koji će u periodu do ZagrebDoxa tek doživjeti svjetske premijere, poput Istočnog fronta Vitalija Manskoga, koji će biti prikazan na Berlinaleu, prenosi Hina.

Uz to, ZagrebDox i ove godine ostaje posvećen hrvatskom dokumentarcu te će biti prikazano 20-ak najnovijih filmova, najavljuje Puhovski.

Organizatori ZagrebDoxa podsjećaju da je prošle godine Evropska filmska akademija festival uvrstila u najuži krug elitnih svjetskih festivala čiji filmovi konkuriraju za godišnju nagradu krovne evropske filmske institucije u kategoriji dokumentarnog filma.

Izvor: Agencije