Machu Picchu ponovo otvoren za turiste

Protesti zbog svrgavanja i zatvaranja bivšeg peruanskog predsjednika Pedra Castilla ostavili su putnike u Andama i prisilili vlasti da evakuiraju jednu od najvećih turističkih atrakcija Južne Amerike.

Machu Picchu je izgrađen u 15. stoljeću, vjerovatno za vladara Inka (Reuters)

Machu Picchu, jedna od najvećih turističkih atrakcija Južne Amerike, ponovno je otvoren za posjetitelje nakon nekoliko sedmica zatvaranja zbog nemira koji su izbili u Peruu, javlja Reuters.

Protesti pokrenuti nakon svrgavanja i zatvaranja bivšeg peruanskog predsjednika Pedra Castilla ostavili su putnike u Andama i prisilili vlasti da evakuiraju Machu Picchu te zaustave vozove koji prometuju između tog mjesta i grada Cusca.

Iako i dalje traju protesti i blokade cesta, koji su usredotočeni na jug Perua, posljednjih dana vlada relativno zatišje.

Dogovor turističkih kompanija i vlasti

Ponovno otvaranje uslijedilo je nakon dogovora između turističkih kompanija, vlasti i čelnika zajednice da se garantira sigurnost posjetitelja Machu Picchua i za usluge prijevoza do te turističke atrakcije.

Machu Picchu je izgrađen u 15. stoljeću, vjerovatno za vladara Inka. Napušten je u vrijeme španskog osvajanja, a 1911. ga je otkrio američki istraživač Hiram Bingham.

Izvor: Agencije