Hrvatska ostala bez jednog od najvećih muzičkih festivala

‘Dali smo najbolje od sebe da festival dočekamo ove godine, no nažalost moramo obavijestiti javnost kako se INmusic festival neće moći održati 2023. godine’, objavili su organizatori.

Posljedice pandemije, rata u Ukrajini, inflacije i generalnog osjećaja nesigurnosti ključni su razlozi otkazivanja festivala (Pixsell)

Zagrebački INmusic, jedan od najvećih hrvatskih muzičkih festivala, ove se godine neće održati, objavio je organizator na društvenim mrežama, a prenijela Hina.

„Dali smo najbolje od sebe da festival dočekamo ove godine, no nažalost moramo obavijestiti javnost kako se INmusic festival neće moći održati 2023. godine“, piše u objavi.

Kao i proteklih 17 godina organizatori su se, kažu, trudili te uložili mnogo u festival kako bi on bio na prepoznatljivom nivou međunarodnog programa i kvaliteta produkcije koju smatraju da njihova publika zaslužuje.

Posljedice pandemije, rata u Ukrajini, inflacije i generalnog osjećaja nesigurnosti koje mnogi osjećaju u svojim svakodnevnim životima rezultirali su uvjetima koji ne dopuštaju da se potpuno nezavisan festival poput INmusica održi, poručili su.

Očekuju povratak 2024. godine

U trenutnim okolnostima, dodaju, nije moguće isporučiti najbolji mogući međunarodni festival muzike uživo za cijenu karte određenu u skladu s financijskim ograničenjima lokalne publike.

Ne želeći se odreći niti jednog principa koje INmusic čine onim što jest, te poštujući podršku i prisutnost kojom je publika od 2006. omogućila festivalu da raste i razvija se svakim izdanjem, organizatori su odlučili kako je najbolje fokusirati se na preduvjete potrebne za stabilan kontinuitet INmusic festivala u budućnosti, prenosi Hina.

„Nadamo se da će se novo izdanje INmusic festivala održati 2024. i da ćemo biti u mogućnosti podijeliti njegove datume s vama u narednim mjesecima“, poručili su organizatori.

Izvor: Agencije