SFF priređuje posebno izdanje ‘Suočavanja s prošlošću’

Do 16. februara bit će prikazane dirljive ljudske priče, višestruko nagrađivani filmovi; projekcije će biti održane u kinu Meeting Point, a online će biti dostupni u BiH i zemljama regije.

Nakon projekcije u kinu Meeting Point će biti održani i razgovori s autorima filmova (SFF)

Filmom Nelly i Nadine Magnusa Gerttena u petak, u kinu Meeting Point u Sarajevu i online, počinje posebno izdanje programa „Suočavanje s prošlošću“, javlja Fena.

Program filmova po izboru Sarajevo Film Festivala, u saradnji sa Friedrich Ebert Stiftungom, je besplatan i trajat će do 16. februara, objavila je press služba Sarajevo Film Festivala.

U okviru programa bit će prikazane dirljive ljudske priče, višestruko nagrađivani filmovi. Projekcije će biti održane  u kinu Meeting Point, a online će biti dostupni u Bosni i Hercegovini i zemljama regije na ovom linku.

Nakon projekcije u kinu Meeting Point će biti održani i razgovori s autorima filmova, koji će uživo biti prenošeni putem Facebook stranice Sarajevo Film Festivala.

Razgovor s autorima

U Sarajevo dolazi i Magnus Gertten, reditelj filma Nelly i Nadine, s kojim će u kinu Meeting Point nakon projekcije biti održan razgovor. Moderator će biti Nebojša Jovanović.

U programu je i film Gdje je Ana Frank? Arija Folmana, koji je bio u programu „Suočavanje s prošlošću“ 28. Sarajevo Film Festivala. Autor filma, koji je na programu u subotu, također dolazi u Sarajevo.

Film Rođena u Evinu Maryam Zaree je dokumentarni film koji prati filmsku autoricu i glumicu Maryam Zaree u pokušaju da otkrije istinu o vlastitom rođenju u jednom od najozloglašenijih svjetskih zatvora za političke zatvorenike. nagrada. Na programu je u kinu Meeting Point u nedjelju.

Slučaj nove veličine Anne Shishove bio je dio programa 28. Sarajevo Film Festivala i to obilježavanja Dana ljudskih prava. Film je osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film na festivalu u Budimpešti i nagradu IDFA Forum na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu, IDFA. U kinu Meeting Point je na programu u ponedjeljak.

Nagrađivani filmovi

Okreni se ka Suncu Alione van der Horst bio je u programima međunarodnih festivala dokumentarnih filmova u Amsterdamu, Solunu i Bologni. Film je na programu kina Meeting Point u utorak, nakon čega slijedi online razgovor s rediteljicom filma.

Sveti pauk Alija Abbasija na programu je u srijedu. Film je osvojio nagradu za najbolju glumicu na festivalu u Cannesu (Zar Amir-Ebrahimi) i prikazan u službenom programu ovog festivala u konkurenciji za Zlatnu palmu. Osvojio je 28 nagrada na festivalima širom svijeta.

Posljednji film u programu je Žica Tihe Gudac, dobitnik FIPRESCI nagrade na ZagrebDoxu. U Sarajevo na projekciju dolazi rediteljica Tiha Gudac. Na programu je u četvrtak.

Izvor: Agencije